L’executiva del PSC ha aprovat una declaració en què reafirma que es desmarca de qualsevol iniciativa que no renunciï a la unilateralitat. Per això, ha confirmat que “no seran a cap camí on hi hagi decisions unilaterals”.

“El PSC no participa del procés independentista perquè no comparteix ni l’objectiu de la independència ni els mitjans per assolir-ho, absolutament impregnats dels conceptes d’unilateralitat, il·legalitat i desobediència”, resa l’inici de la declaració.

Després de fer un repàs als últims cinc anys, els socialistes conclouen que no hi ha hagut cap avenç significatiu i que “el procés” només ha conduït a un augment de la conflictivitat entre el govern espanyol i el català. 

Per tot això, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat als partits independentistes "respecte a la llei" i que s’abstinguin de prendre acords al Parlament contraris a la legalitat. En aquest punt ha advertit que els socialistes no participaran en iniciatives "unilaterals o il·legals".

Judicialització de la política

Iceta ha insistit que el bloqueig entre Catalunya i Espanya “no té solució judicial" i ha demanat al Govern del PP que reflexioni sobre si "determinades actuacions contribueixen a iniciar un diàleg o més aviat l'enquisten", atès que "faria bé de no deixar en mans de la justícia una qüestió que per ella mateixa no pot resoldre".

En aquest sentit, també ha reclamat a la Generalitat que "respecti la llei, perquè la millor manera que les coses no arribin als tribunals és que es respecti la llei".

"La judicialització de la política no resoldrà el problema. Però la millor manera de no judicialitzar la política és que compleixin amb la llei i es mantinguin dins de la legalitat", ha insistit, instant els dos executius a "dialogar" i que, "com més aviat millor", els presidents o els vicepresidents dels dos governs es reuneixin i comencin a abordar, per exemple, la llista de 46 punts que Carles Puigdemont va lliurar a Mariano Rajoy.