A les portes del segon assalt de la negociació entre el PSOE i Esquerra Republicana i del primer contacte amb Junts per Catalunya, els socialistes catalans s'autoimposen discreció. "Hem de ser prudents, cauts i actuar amb responsabilitat", ha afirmat Salvador Illa, un dels integrants del comitè negociador socialista. Al PSC no volen que cap declaració desafortunada, treta de context o mal interpretada pugui malmetre la predisposició dels republicans a abstenir-se si es compleixen tot un seguit de condicions. 

Aquesta fórmula és la que els va permetre tancar i anunciar un acord amb Unidas Podemos només dos dies després de les eleccions del 10-N. Illa ha comparegut com fa cada dilluns en roda de premsa. I tot i l'allau de preguntes relacionades amb el contingut i l'estat de les converses amb Rufián i companyia, el secretari d'organització del PSC no n'ha dit ni piu i s'ha remès únicament al comunicat que va fer públic el PSOE just després de la primera trobada amb ERC. "Hem d'actuar amb responsabilitat, sobretot per respecte al nostre interlocutor", ha afirmat. I ha afegit que no faran "les negociacions a través dels mitjans de comunicació" perquè estan "obligats a una discreció mínima perquè això arribi a bon port". 

Fonts socialistes asseguren que la primera reunió va anar bé, i mostren un moderat grau d'optimisme sobre la possibilitat que la investidura pugui fer-se efectiva abans de les vacances de Nadal. Expliquen que tot i que encara hi ha molts punts que els separen, el cert és que detecten que totes dues parts són conscients que l'aritmètica obre una oportunitat històrica. 

Aquest dimarts, coincidint amb la constitució de les Corts, tindrà lloc la segona trobada entre ERC i els socialistes. Serà a les cinc de la tarda, just després que la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, es reuneixi amb la cap de files de JxCat a Madrid. Sobre aquest contacte, el PSC assegura que "és lògic" que es vegin, tot i que deixa clar que no té res a veure amb la taula de diàleg oberta amb els de Junqueras. Illa ha emmarcat l'entrevista Lastra-Borràs en la ronda de contactes que té la dirigent socialista amb tots els grups que formen part del Congrés. 

D'aquí a menys de quinze dies, Pedro Sánchez podria tornar a trepitjar Catalunya. El PSC l'ha convidat perquè clausuri el seu 14è congrés, que servirà per fixar el full de ruta del partit de cara als propers 3 anys i que se celebrarà els dies 13, 14 i 15 de desembres. Els socialistes catalans s'encoratjaran a tornar a governar Catalunya.