L'actual president del Senat i qui l'hauria d'haver presidit, si l'independentisme no ho hagués impedit. Manuel Cruz i Miquel Iceta han recuperat, en plena recta final de campanya, la proposta "d'impulsar un nou pacte territorial nascut d'un diàleg amb plena voluntat inclusiva, que enforteixi l'autogovern". Així ho recull el manifest 'Ara Senat, Ara Diàleg' que han presentat aquest dijous, al qual s'han adherit una seixantena de personalitats polítiques, sindicals, acadèmiques i del món de la cultura. Des de l'expresident Montilla a Joan Manuel Serrat. 

La campanya ha fet rebrotar tensions entre PSC i PSOE. A les files dels socialistes catalans s'entomen amb recels algunes de les sortides de Pedro Sánchez aquests últims dies. Ho admeten en privat, alhora que reconeixen que estant en campanya hi ha poc marge per a expressar públicament les desavinences. Els d'Iceta miren d'introduir matisos i contrapunts al discurs de mà dura amb Catalunya que escampa Ferraz. I l'acte sobre el Senat n'ha estat un bon exemple. Tots dos han mirat de marcar perfil i han ressuscitat la vella idea de traslladar el Senat a Catalunya, concretament a la Sagrera. 

El primer secretari del PSC ha defensat la necessitat d'adoptar una "política que trenqui els blocs" i que s'aprofiti la propera legislatura per fer "reformes" profundes a Espanya, perquè "hi ha massa coses que no van". En aquest sentit ha lamentat que "falta cultura federal, que implica lleialtat institucional; no tenim institucions federals". Seguint el fil, Manuel Cruz ha assenyalat que és imprescindible que el Senat "s'adapti" a la nova realitat territorial i introduir els canvis necessaris per "visibilitzar la institució en un sentit federalitzant". 

L'aspirant a repetir com a president de la cambra alta ha reflexionat sobre la importància del diàleg com a eina per solucionar els conflictes. En aquest sentit ha retret al Govern de la Generalitat que només reclami diàleg amb Madrid ja que considera que això implica no reconèixer una part de Catalunya. 

El manifest sintetitza la idea en una frase: "un Senat espai polític de diàleg i entesa en què la pluralitat i la diversitat siguin els valors democràtics que sostinguin el marc de convivència i d'objectius compartits d'una Espanya de progrés". 

Torra i els CDR

Després de la filtració del sumari de l'Audiència Nacional contra els CDR, que vincula el president de la Generalitat amb els activistes presos, Miquel Iceta ha retret a Torra que no hagi sortit al pas de les suposades acusacions. "No pot ser que surti que algú et vincula, sent cert o fals que no ho sabem, amb activitats absolutament condemnables i no aixecar el dit i dir que això no és cert; o que és cert i me'n faig responsable". 

L'amenaça de VOX

Durant l'acte d'aquest matí, Iceta també ha aprofitat per advertir dels perills que vingui la dreta. "Sembla que hi hagués més prevenció amb VOX a l'abril que ara, quan el risc és ara més gran", ha afirmat. 

Sobre això, ha convidat Pablo Casado "a que digui públicament que no acceptarà els vots de VOX".