La Diputació de Barcelona es manté pendent d'un acord, però el PSC no amaga els trumfos amb què compta mentre manté la pressió a Junts. La portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha insistit en la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva que els socialistes valoren "molt positivament" el pacte que han mantingut els darrers quatre anys amb la formació de Laura Borràs i Jordi Turull, però ha deixat clar que el PSC està parlant amb "totes les formacions" i només exclou l'extrema dreta de les converses. 

Les eleccions del passat 28 de maig es van saldar amb una clara victòria del PSC a la Diputació de Barcelona, on compta amb 17 diputats, mentre que Junts en va aconseguir 12 i va passar per davant d'ERC, que es va quedar amb 11. La majoria absoluta se situa en 26 diputats, per tant, els socialistes es veuran obligats a pactar de nou. El partit de Salvador Illa pot intentar repetir un acord amb Junts o fer un pacte amb ERC, però també podria repetir l'acord que va donar l'alcaldia de Barcelona a Jaume Collboni i sumar als seus 17 diputats, els 5 dels comuns i els 4 del PP

Alternatives de Junts

Pel que fa a Junts, després del revés a Barcelona, on Xavier Trias no va aconseguir l'alcaldia a causa del pacte entre PSC, PP i comuns, s'han multiplicat les veus a la cúpula de la formació que s'han posicionat en contra d'un acord amb el PSC a la Diputació. Aquest és el plantejament que es va posar damunt la taula a la reunió que divendres van mantenir els diputats provincials de Junts. Els contraris a pactar amb els socialistes van subratllar, a més, que per al PSC repetir l'acord de Barcelona, amb comuns i PP, a les portes d'unes eleccions generals, no serà fàcil, i que això hauria d'obrir la possibilitat d'un pacte entre Junts i ERC amb el regidor de Tot per Terrassa, que sumarien 24 vots. El posicionament del partit no es decidirà fins a l'executiva que se celebrarà aquest dimarts.

El PSC ha deixat clar que, igual com va fer a Barcelona, pretén mantenir absoluta discreció al voltant de les converses. "Per nosaltres no és tan important amb qui sinó per fer què, per tant, continuen les negociacions per poder arribar a un govern estable i un govern al servei dels municipis", ha argumentat la portaveu.

Els socialistes, que aboquen ara tota la seva estratègia a mobilitzar el vot d'esquerra per aturar una possible victòria del PP amb Vox a les generals, exhibiran aquest dissabte el poder municipal que ha aconseguit a les darreres eleccions, amb un acte en què participaran tots els alcaldes del partit, que han passat de 89 a 129, i els regidors aconseguits a les passades eleccions.