140 excàrrecs i exmilitants del PSC han signat un manifest en contra de la posició del Partit dels Socialistes a Catalunya, en referència al dret a decidir del poble català i del referèndum d'autodeterminació celebrat el passat 1-O. En el manifest expliquen que no és una qüestió d'independència sinó que "es tracta d’una qüestió de democràcia, de progrés i d’evolució cap a altres formes de fer política".

Els signants han explicat que "la posició que ha pres i està prenent el PSC davant aquesta situació ens entristeix i decep" i, tot i tenir opinions diverses, hi ha punts comuns que "ens uneixen i són més forts" que les diferències que puguin tenir.

Exposats els motius pels quals s'ha elaborat el manifest, els signants volen manifestar 6 punts que els han portat a elaborar el document. Entre d'altres coses, condemnen "la violència i la repressió exercides per les forces de seguretat de l’Estat i pel govern espanyol, així com tots els actes violents dels darrers dies en nom de la unitat d’Espanya".

També exigeixen l'alliberament "dels líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart", argumentant que han estat empresonats per "les seves idees" mentre hi ha "polítics corruptes" que gaudeixen de "llibertat i impunitat". En aquesta línia, també exigeixen la llibertat dels membres del Govern "fruit d’una actuació de la justícia espanyola sense precedents i que posa de manifest la manca de separació de poders necessària en un país democràtic". 

El manifest el signen diferents militants i regidors com Pia Bosch Codolà, exdiputada del Parlament de Catalunya; Montserrat Sánchez Yuste, exregidora de Barcelona; Maite Arqué Ferrer, exalcaldessa de Badalona i senadora; Jordina Freixenet Pardo, exmembre de l'executiva nacional del PSC; Joan Manau Valor, ex-tinent d’alcalde de Sabadell, o Albert Alfaro Giró, regidor del Masnou.