L'oposició ha donat suport aquest dijous a l'opinió expressada pel lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, sobre el referèndum de l'1 d'octubre. En un article, el també professor de dret administratiu a la UPF considera que la jurisprudència actual "impedeix a hores d’ara la realització d’un referèndum o d’una altra consulta adreçada als ciutadans de Catalunya que tingui per objecte preguntar sobre la independència de Catalunya o la creació d’un Estat català".

El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha ressaltat la rellevància d'aquestes declaracions, tant per la trajectòria professional de Bayona com pel càrrec que ocupa. Sobre l'article en concret l'ha valorat com "una impugnació a l'actuació del Govern, de Junts pel Sí i de la CUP". 

Així mateix ho han valorat des de Ciutadans, que han vinculat l'opinió del lletrat amb els informes emesos per el Consell de Garanties Estatutàries i el Tribunal Constitucional en què s'assegura que "la deriva de Junts pel Sí i la CUP és il·legal", segons ha mantingut el portaveu de la formació, Carlos Carrizosa.

"L'article posa de manifest la inviabilitat del referèndum unilateral i recorda que existeix una via per iniciar un procés de reforma pactada de la Constitució prèvia al referèndum", ha afegit el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela.

El PP català, en boca del diputat Santi Rodríguez ha assegurat "respectar i compartir" l'opinió del lletrat major que, segons considera, es mostra crític amb l'actuació de la majoria de Junts pel Sí i la CUP.