Més de dues dècades després que els Mossos d'Esquadra es despleguessin com a policia integral de Catalunya, ara han anunciat la seva reestructuració "davant dels canvis socials i econòmics que ens planteja el país". Així s'ha expressat aquest dimarts el conseller d'Interior, Miquel Buch, en la roda de premsa per explicar aquesta remodelació, a la qual també hi han assistit el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap del Cos, Eduard Sallent.

Una de les principals novetats d'aquesta remodelació serà la creació d'una Comissaria General TIC, que s'encarregarà de "l'aportació de les capacitats en ciberseguretat i ciberintel·ligència".

roda premsa mossos reestructuracio - @interiorcat

El conseller Buch amb el director general, Pere Ferrer, i el comissari en cap, Eduard Sallent | @interiorcat

Per altra banda, la policia catalana creara una Divisió d'Intervenció, on s'integraran unitats com la Brigada Mòbil, i on també es crearà una Àrea Tècnica que aporti "capacitació i intel·ligència". En aquest sentit, s'ha aclarit que l'objectiu d'això és que els agents duguin a terme accions "més efectives" i "quirúrgiques" en les manifestacions.

Més tecnologia i intel·ligència

A més, a la Comissaria General d'Informació es posarà "l'èmfasi" també "en la intel·ligència i la tecnologia". Aquesta modificació es concretarà amb dues divisions: Operacions i Intel·ligència, la qual es basarà en la recaptació i l'anàlisi d'informació en la lluita contra el terrorisme. També hi haurà una àrea TIC per aquest àmbit en concret.

També hi haurà canvis en la Prefectura, que ara passarà a transformar-se en la Direcció Operativa de la Policia, la qual estarà dividida en dues seccions: el Gabinet de la Direcció Operativa i la Sala de Comandament Operativa.

La policia catalana també comptarà a partir d'ara amb noves divisions com la de mitjans aeris i seguretat aèria (la qual ajudarà en la inspecció de l'activitat i la investigació dels accidents), una divisió marítima i una ferroviària (amb seu a la Sagrera).

Un altre canvi es produirà al CSUCOT, que es convertirà en el responsable de la seguretat ciutadana amb capacitats tècniques i de planificació, i la coordinació de les ARRO. També liderarà tot l'àmbit de la protecció del medi ambient. 

Comissaria d'inspecció i avaluació

Per altra banda, es crearà la comissaria general d'inspecció i avaluació, que es basarà en fer un seguiment de la prestació del servei i s'analitzaran els incidents crítics per determinar responsabilitats individuals i organitzatives.