El PSC no veu amb bons ulls que el president d'ERC, Oriol Junqueras, participi a la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat després que la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, hagi afirmat que li agradaria "moltíssim" que així fos

"La taula de diàleg és entre els dos governs, Junqueras no forma part del Govern. El millor per ser honestos és que hi seguin representants del Govern", ha respost en roda de premsa la portaveu del PSC, Alícia Romero. "No és que hi estiguem en contra, però el més lògic seria que a la taula de diàleg hi hagués consellers, igual que el govern espanyol porta ministres", ha afegit.

El cert, però, és que a la primera reunió de la taula de diàleg, la Generalitat ja va dur representants que no formaven part del Govern com Elsa Artadi, Josep Rius, Marta Vilalta i Josep Maria Jové. Preguntada sobre aquest fet, Romero ha rebutjat que els socialistes s'oposin a la presència de Junqueras, però sí que ha reiterat la seva incomoditat.

 

Indults i reforma del Codi Penal

Per altra banda, Romero no s'ha mostrat tan partidària dels indults com sí que ho fan els seus socis a la Moncloa, però ha assegurat que el seu partit està a favor de la "concòrdia" i el "retrobament", dos termes que ja va fer servir el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per expressar el seu acostament a concedir la mesura de gràcia. També ha expressat el seu suport a resoldre situacions que han generat "molt dolor".

Tanmateix, la socialista ha volgut reafirmar el respecte cap a la decisió que prengui finalment el govern espanyol. Ho ha dit en referència a les crítiques de Vox, Ciutadans i el PP i a la demanda del PSOE extremeny que els indults se sotmetin a votació entre la militància del PSOE. En aquest sentit ha titllat d'"hipocresia absoluta" la recollida de firmes que els populars han engegat arreu de l'Estat.

Sobre la reforma del Codi Penal, Romero ha reiterat que el compromís dels socialistes i del govern espanyol és modificar el delicte de la sedició per "emmirallar-se amb la resta de legislacions europees que no el contemplen" i ha demanat als comuns i Unidas Podemos que si volen ampliar aquesta reforma per a altres delictes que ho portin a debatre al Consell de Ministres. 

Govern alternatiu

Tal com ja va anunciar el mateix líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, la formació es proposa fer una oposició constructiva amb l'objectiu de presentar un "Govern alternatiu". "No tenim en l'ADN l'obstrucció de la política, volem que passin coses", ha aclarit.

Entrant més en detalls, Romero ha explicat que faran una tasca de seguiment de tots els consellers i presentaran propostes i alternatives emmirallant-se en l'oposició que va fer Pasqual Maragall.​