Els comuns han celebrat la previsible arribada dels indults per als presos polítics, però han admès que "no són la solució a tots els problemes". Per aquest motiu, han insistit a fiar la fi de la repressió contra l'independentisme a la reforma del Codi Penal que el seu líder al Congrés, Jaume Asens, fa mesos que impulsa.

Així ho ha exposat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha evitat pronunciar-se sobre quin tipus d'indults defensa En Comú Podem. De fet, Mena no ha rebutjat tampoc la possibilitat que aquests indults siguin reversibles, tal com es comença a especular en alguns mitjans. "La millor notícia que podem tenir és que tinguem els indults, més enllà de la fórmula concreta. Els indults ha d'anar en paral·lel a la taula de diàleg", ha insistit.

Ara bé, també ha afegit que vol que siguin "el més amplis possibles". "Quantes més facetes de la seva vida puguin reprendre, millor. Quantes més activitats puguin fer, molt millor. Això provocaria una solució al més amplia possible", ha indicat.

"Els indults no són la solució a tots els problemes, però són un pas imprescindible per iniciar la solució del conflicte polític. No s'hi valen mitges tintes. O s'està al costat de la llibertat o s'està al costat de la dreta", ha reivindicat agraint al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no s'oposés a la mesura de gràcia. "Sap que a diferència del seu soci estem a favor de l'indult i la modificació del Codi Penal", ha etzibat.

Preguntat per la resta de repressaliats, entre els quals hi ha els membres del Govern exiliats, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, Mena ha fiat la solució a la seva situació a la reforma del Codi Penal, sobre la qual no ha volgut entrar en més detalls per les negociacions que duen a terme a Madrid el mateix Asens i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo.

"L'ofensiva de la dreta"

Mena també ha advertit sobre "l'ofensiva" que està preparant "la dreta" amb la recollida de signatures i l'amenaça de dur l'indult als tribunals. Per al portaveu dels comuns, aquesta no és una ofensiva contra els indults sinó contra el govern de coalició que hi ha a Espanya. 

"La dreta espanyola torna a repetir els seus mateixos errors. Estem veient una fotografia de Colón bis, la primera va servir per enterrar Ciutadans i deixar tocat el PP. Avui s'han tornat a entregar al precipici de Vox", ha criticat. Mena ha destacat que amb la concessió dels indults s'acabarà "el govern dels jutges" i "s'enterrarà la judicialització de la política, que no ha portat cap cosa positiva".

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya en Comú