La diputada del PSC al Parlament i portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha demanat al Govern de la Generalitat que actuï de forma "determinada i urgent" davant la situació extrema de sequera a través del seu compte de Twitter. Ho ha fet després que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagi declarat per primer cop l'escenari d'emergència a l'aqüífer del Fluvià-Muga i a l'embassament de Riudecanyes, que afectarà a 26.000 habitants i 24 municipis, tots d'ells de l'Alt Empordà. A més, també afecta a dos municipis del Baix Camp.

La decisió de l'Agència Catalana de l'Aigua limita el consum d'aigua a un màxim de 200 litres per habitant al dia i la previsió és que la mesura entri en vigor la setmana que ve, en el moment en el qual es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).  Concretament, les localitats de l'Alt Empordà afectades són d'Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-savardera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.

 

 

Paquet d'inversions aprovat el maig pel Parlament

Paneque, que va guanyar les eleccions municipals a Girona el passat 28 de maig, va ser qui va encapçalar per part del PSC les negociacions de la proposició de llei impulsada per Junts el passat mes de maig i que va tirar endavant gràcies als vots favorables del partit de Turull, dels socialistes, d'ERC, de Ciutadans i del PP. La proposició incloïa uns 500 milions d'euros en inversions per lluitar contra la sequera i recollia propostes dels socialistes i republicans. La poposta de Junts va propiciar crítiques per part de Paneque al Govern d'Aragonès, a qui acusaven "d'inacció" i de no escoltar les demandes dels grups parlamentaris. 

Dades preocupants

Així mateix, les actuals dades preocupen a l'ACA i és que els pantans se situen per sota del 28%, amb dades oficials del passat dissabte. Al maig el volum va caure fins al 25% i i va tocar mínims de l'actual període de sequera, però el nivell d'aigua va pujar al 30,2% el juny, gràcies a la pluja. És "normal" que la xifra hagi baixat durant el juliol, segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua, ja que "es consumeix més aigua, hi ha una major evaporació, i menys aportacions per les pluges".

Així mateix, el pantà de Darnius Boadella (Alt Empordà) està al 21,5% de la seva capacitat total, uns nivells que no s'havien vist des de l'any 2000. Es tracta d'un context que comparteix amb el de Riudecanyes (Baix Camp), que té un nivell del 5,3%. Pel que fa al de Siurana (Priorat), no registrava un nivell tan baix des de fa 23 anys, amb un 5,9% d'aigua embassada. Darnius, Riudecanyes i Siurana estan a la cua, seguits del pantà de Sau, que va tocar fons a mitjans d'abril amb un 6,5%, quan va acabar la transferència de cabal cap a Susqueda per garantir la qualitat de l'aigua.