La cimera contra la sequera va descarrilar el divendres 31 de març, el Divendres de Dolors, després que el Govern no va aconseguir consensuar una proposta amb els grups parlamentaris per donar resposta a la crisi provocada per la persistent falta de pluges. Un mes i quatre dies més tard, l'acord entre Junts i PSC a partir de la proposició de llei de "mesures extraordinàries i urgents" contra la sequera impulsada pels juntaires ha obligat ERC a moure peça i sumar-se a l'entesa abans que el ple del Parlament imposés al Govern un full de ruta per respondre a aquesta crisi.

La proposició s'ha aprovat amb els vots a favor de PSC, ERC, Junts, Cs i PP, el vot en contra de comuns i CUP i l'abstenció de Vox. Des dels escons del Govern han seguit el debat el president, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. El president no ha volgut estar un simple espectador del debat i en acabar el ple ha pres la paraula per celebrar que avui amb aquest acord "ampli tot i que no complert" es dona mostra de responsabilitat, voluntat de consens i de deixar enrere la utilització d'aquesta qüestió com un element més del pimpampum electoral. "El Govern continuarà posant tota la capacitat de treball perquè aquests acords, alguns dels quals ja s'estan executant, siguin una realitat ben aviat", ha assegurat, abans d'emplaçar els grups a fer front amb la mateixa voluntat de suma als reptes que aquesta sequera provocarà els propers mesos.

També el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha pres la paraula per reivindicar la dinàmica de col·laboració al Parlament i emplaçar el Govern a "no tenir por de prendre decisions". Illa ha garantit que no obstaculitzaran els acords sinó que estendran la mà per respondre a aquesta crisi. "Ara, a vostè li toca conduir", ha advertit dirigint-se a Aragonès. També el president del grup de Junts, Albert Batet, ha reclamat que aquest ple sigui un punt d'inflexió perquè el Govern "tingui el valor" per prendre les decisions necessàries per fer front a la sequera. "Avui el Parlament ha fet la feina però es demostren dues coses, que hi ha una alternativa i que no es pot governar al marge del Parlament de Catalunya que representa la sobirania del poble", ha reblat.

Per contra, des dels comuns, Jéssica Albiach, ha advertit que aquesta iniciativa "ha estat un pols del PSC i Junts per demostrar qui mana" i ha reclamat a Aragonès que lideri i convoqui un "debat de país" per abordar aquest greu problema amb un ple monogràfic. Des de la CUP Dani Cornellà ha reclamat que l'aigua sigui de gestió pública "perquè no pot ser un negoci" i Nacho Martín Blanco, de Cs, ha explicat que han votat a favor de la iniciativa "per responsabilitat", però ha criticat la forma com s'ha conduït la resposta a la sequera.

El PSC i Junts ja havien deixat clar al Govern el desacord amb el decret de sequera que va presentar al Parlament el passat 22 de març. Amb tot, aquests dos grups van permetre, amb la seva abstenció, que el decret tirés endavant. La voluntat era introduir canvis al decret quan es tramités en forma de projecte de llei, tal i com es va acordar a l'hemicicle. Això no obstant, davant la falta d'acord a la cimera del Divendres de Dolors, el Govern no va presentar el projecte de llei, raó per la qual ha estat Junts qui va presentar la seva proposició de llei de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera.

Inversions i sancions

La proposició preveu impulsar les inversions que reclama Junts amb la previsió de 500 milions d'euros per impulsar infraestructures, però també les propostes que ha plantejat el PSC a través de les seves esmenes i les que hi ha incorporat ERC, que recullen essencialment les obres proposades a la cimera del 31 de març. El règim sancionador als ajuntaments que incompleixin amb les mesures adoptades per fer front a la sequera és una altra de les qüestions que plantejaven diferències. L'acord final difereix l'entrada en vigor de les sancions a un mes després de l'entrada en vigor dels ajuts destinats als ajuntaments.

Teresa Jordà. Foto: Carlos Baglietto
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. Foto: Carlos Baglietto

Retrets d'ERC

Malgrat l'acord final, els tres principals grups de la Cambra no han amagat les diferències tirant-se els plats pel cap durant el debat que s'ha produït a l'hemicicle abans de la votació. Eugeni Villalví, d'ERC, ha celebrat que "per fi" s'ha deixat la sequera al marge de lluites partidistes i electoralistes i ha assegurat que el Govern no està paralitzat davant d'aquesta crisi, sinó actiu i buscant acord. "Si aquests acords arriben tard és perquè en algun moment alguns han avantposat interessos de partit als interessos de país", ha denunciat. Després de repassar els punts de l'acord i comparar-los amb el que avui s'aprova al ple s'ha preguntat: "Si volem ara el mateix que a la cimera per què van dinamitar la cimera? Jo crec que per partidisme i càlcul electoral amb un intent de desgastar el Govern".

Des de Junts, Salvador Vergés ha assegurat que el seu partit ha aconseguit "reconduir el fracàs de la cimera de l'aigua en què el Govern no va saber teixir un consens". Ha assegurat que la seva proposició resol d'on han de sortir els diners per a les inversions -a través de l'ACA i de recursos extraordinaris del Govern-, preveu la contractació d'emergència per garantir la celeritat de les inversions i una partida de 50 milions per als ajuntaments. Pel que fa la moratòria de les sancions, ha assenyalat que no hi haurà moratòria per als ajuntaments que no presentin les dades que se'ls ha reclamat, i que la resta de sancions es posaran en marxa un mes després de la publicació de l'ordre d'ajuts als consistoris.

La socialista Sílvia Paneque ha denunciat "inacció i silenci" del Govern durant quatre setmanes davant d'una situació d'emergència i ha retret que durant 18 mesos d'alerta no s'ha impulsat cap infraestructura. "Què ho ha motivat? La incapacitat? La falta de lideratge?", ha interrogat dirigint-se als escons del Govern, per assegurar que el propòsit de les esmenes del PSC és que l'executiu actuï.

Crítiques del comuns i CUP

Els comuns han denunciat que ERC s'hagi plegat a la pressió de Junts i PSC. "Una imatge molt trista del Govern, entregant la iniciativa legislativa a qui us ridiculitza davant de tot el país", ha retret el diputat Lucas Silvano, que ha denunciat que l'acord de la cimera descarrilés per l'exigència de PSC i Junts d'ajornar les sancions. El cupaire Dani Cornellà ha denunciat que la preocupació dels grups impulsors de l'acord s'ha centrat en la reclamació d'ajornar les sancions i ha assegurat que no se'ls ha permès incorporar-se al consens. La diputada Marina Bravo de Cs, tot i mostrar-se molt crítica amb el procés per a l'aprovació de la proposta, ha anuncait el vot del seu grup a favor de totes les esmenes que aposten per passar a l'acció i posar en marxa les infraestructures que han de permetre fer front a la sequera.