El grup socialista al Parlament defensarà en la segona sessió del Debat de Política General un paquet de mesures per desbloquejar el diàleg entre el govern de l’Estat i la Generalitat, millorar el finançament i també proposa recuperar l'impost de successions.

Pel que fa a les relacions Catalunya-Estat, el PSC constata que la Comissió Bilateral Estat-Generalitat no s'ha reunit des del 19 de juliol del 2011 i veu necessari reprendre aquest marc de diàleg, ja que ha de ser el "marc general i permanent" de relació entre les dues administracions. Per això, també considera necessari reactivar la Comissió Mixta de Traspassos Generalitat-Estat per debatre els traspàs de serveis i mitjans de l'Estat per tal que Catalunya pugui exercir les seves competències.

En la mateixa línia, insta a reactivar la Comissió Bilateral d'Infrastructures, en el marc de la qual s'hauria de negociar la revisió de la política inversora de l'Estat i acordar un pla d'inversions pels propers cinc anys de les infraestructures bàsiques responsabilitat del govern espanyol.

Plurilingüisme

També proposa fer les accions necessàries per "recuperar al màxim" el text de l'Estatut i tornar a plantejar les 23 demandes que l'expresident de la Generalitat Artur Mas, va fer al juliol del 2014. La mateixa proposta incorpora la reclamació al Govern d'una llei de reconeixement del plurilingüisme, així com que presenti un incident d'execució davant del Tribunal Constitucional (TC) amb relació a totes les sentències favorables al Govern dictades en conflictes constitucionals de competència i en recursos d'inconstitucionalitat i que no han estat degudament acomplertes pel govern espanyol.

Recuperar l'impost de successions

D'altra banda, insta el Govern a presentar un projecte de llei de mesures fiscals i financeres per al 2017 que incorpori una proposta de reforma de l'impost de successions que reverteixi els efectes del canvi legislatiu introduït pel govern Mas.

En concret, demana que s'acordi revisar les reduccions per parentiu, eliminant la reducció del 99% establerta el 2011, així com que s'introdueixi una reducció variable a la base imposable per garantir que les herències de fins a 100.000 euros pels familiars de primer grau no hauran de pagar l'impost.

Estat federal

Pel que fa al model d'Estat, el PSC reitera la necessitat de "urgent" establiment d'un nou pacte constituent a través de la redacció d'una nova Constitució federal. Aquesta ha de reconèixer el "caràcter plural com a nació de nacions" de l'Estat espanyol.

També proposa limitar el control del TC, la descentralització del poder judicial, la regulació del finançament dels ens federals, el reconeixement dels drets històrics en el foment de l'autogovern de Catalunya i el seu reconeixement com a nació, entre d'altres.

Nou finançament autonòmic

El PSC ha presentat també una proposta de resolució concreta per un nou sistema de finançament en la que recorda que s'hauria d'haver establer un nou sistema el 2014.

Els socialistes catalans argumenten que la responsabilitat que no s’hagi iniciat el diàleg amb el govern central per a l’actualització del sistema de finançament és del Govern.

Per tot això, el PSC vol que el Govern es comprometi a convocar la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat i defensar el principi d’ordinalitat, autonomia financera i suficiència. També que es reclami al govern espanyol que es transfereixin totalment els fons que resten pendents d’abonar a Catalunya.

També demanen que es convoqui el CPFF per demanar una flexibilització del dèficit públic per a Catalunya previst pel 2017.