El PSC encapçala la cursa electoral amb un ampli marge respecte a Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). L'enquesta, publicada aquest dijous —dia en què arrenca la campanya electoral del 12 de maig—, atorga la victòria a Salvador Illa amb 39-40 diputats i una forquilla de vot que va del 26,9 al 28,3%. Al seu torn, la segona posició està molt disputada entre ERC i Junts, sent els republicans els qui serien segons en intenció de vot (17,7-19,5%), però els juntaires (16,3-18,1%) quedarien per davant en projecció d'escons (Puigdemont tindria un grup d'entre 28 i 30 escons; en tant que Esquerra es quedaria amb 27-28). D'altra banda, l'independentisme no sumaria majoria absoluta ni amb les forquilles més altes, ja que la CUP (3,7-4,8%) es quedaria amb 5-7 parlamentaris i la suma de les tres formacions ascendiria, com a màxim, a 65 butaques. Al seu torn, l'enquesta pronostica que Aliança Catalana podria irrompre al Parlament (0-2). El sondeig es va realitzar entre l'11 i el 22 d'abril amb 8.905 entrevistes.

CIS PARLAMENT CAT ABRIL 2024
El resultat de l'enquesta del CIS.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

La quarta posició seria per al Partit Popular, que pràcticament quintuplicaria la seva actual representació fent un salt dels tres escons actuals als 13-14 (9,2-10,6%). D'aquesta manera, els populars d'Alejandro Fernández aconseguirien passar per davant de Vox, que quedaria immediatament per darrere d'ells amb 8-9 seients i un percentatge de vot que oscil·la del 6,3 al 7,5%. Seguidament, hi hauria Comuns Sumar, que es mantindria estable en relació amb els resultats de les eleccions del 2021 (7-8 parlamentaris i del 5,5 al 6,4%). Després, els seguiria la CUP —que perd pistonada— i Aliança Catalana, mentre que Ciutadans es mouria entre el 2,3 i 3,1% i Alhora, de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, aconseguiria un resultat molt baix (0,7-1,2%). Amb aquest escenari, el PSC podria sumar majoria absoluta amb Esquerra Republicana en les previsions més optimistes (68) i la suma amb els comuns estaria garantida fins i tot en la forquilla més baixa (de 73 a 76). Els socialistes, de fet, també sumarien en solitari amb Junts, segons aquesta enquesta del CIS.

 

Salvador Illa, el preferit per ser president de la Generalitat

Preguntats per qui voldrien que fos president de la Generalitat, el candidat més 'desitjat' és Salvador Illa (24,8%). Al socialista el segueix el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb un 17%; mentre que Pere Aragonès seria la tercera preferència amb un 14,6%. Més enrere hi ha Alejandro Fernández (7%), Ignacio Garriga (4,7%), Jéssica Albiach (4,5%) i Laia Estrada (2,1%). D'altra banda, l'enquesta del CIS apunta que un 48% dels catalans decideix el seu vot molt abans de la campanya electoral, mentre que el percentatge restant es distribueix entre el 12,4% que ho fa a l'inici de la campanya, un 22% durant la darrera setmana de la campanya, un 7% que ho decideix el dia de reflexió i un 7,5%, el mateix dia a les urnes. Entre els enquestats, un 72,3% assegura que anirà a votar "amb tota seguretat" el 12 de maig.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!