Els PSC tornaria a ser el partit més votat si les eleccions al Parlament de Catalunya se celebressin aquest dissabte, enmig de l'escàndol pel CatalanGate i els desacords per blindar el català a les aules. Així ho indica la darrera enquesta publicada per La Vanguardia, on han detallat que les mostres es van prendre entre dilluns i dijous d'aquesta setmana. Més concretament, els resultats del qüestionari situen els socialistes com a primera força parlamentària, i amb tres escons més respecte als comicis de 2021, 36 en total. Darrere el partit de Salvador Illa, l'ordre dels partits més votats tampoc no es veuria alterat: ERC mantindria els mateixos 33 diputats que té ara, encara que perdria mig punt de suport, i Junts seria el grup parlamentari que més perdria, amb 7 escons i quatre punts menys que el 2021, segons els càlculs del diari citat. Per contra, la CUP esgarraparia un diputat més respecte als darrers comicis, situant-se en els 10 escons. D'aquesta manera, els vots dels republicans, els junters i els cupaires encara sumarien majoria independentista a l'hemicicle, encara que amb 6 escons menys.

Majoria pels pèls

Segons aquests resultats, l'àmplia majoria parlamentària que gaudeix l'independentisme en l'actual legislatura, amb 74 diputats dels 68 necessaris, es veuria en perill si les autonòmiques se celebressin avui. Amb tot, encara se salvaria amb just els 68 representants independentistes, encara que en el percentatge de vot perdrien l'actual 52% i no superarien el 47%, tenint en compte el suport pel PDeCAT, que passaria d'acaparar el 2,7% dels vots a l'1,5%. Pel que fa a la resta de partits, els comuns guanyarien terreny, tot incrementant el seu suport en un 0,7, i un escó més, 9 en total. L'altre guanyador seria el PP, que passaria dels 3 diputats als 7, mentre que Ciutadans en perdria la meitat, i baixaria dels 6 als 3, amb només un 3,5% dels vots. Per últim, els ultres de Vox pujarien d'11 a 12 diputats.

Enquesta al Congrés

Pel que fa al Congrés dels Diputats, l'escenari és gairebé l'invers: Junts retalla la distància amb ERC enmig de l'escàndol pel CatalanGate. Així ho indica la darrera enquesta del portal Electomanía, que situa la diferència entre els dos partits independentistes en només tres escons, si les eleccions generals se celebressin aquest mateix dissabte. D'aquesta manera, Junts per Catalunya obtindria 9 escons, un seient més que als comicis de novembre de 2019 on es van presentar en una coalició amb el PDeCAT, i els mateixos que els sondejos de la setmana anterior, mentre que els republicans en perdrien un aquesta setmana, i se situarien en els 12 diputats. Això significa que, respecte a les darreres eleccions al Congrés, Junts se situaria més a prop d'ERC, amb només 3 escons de diferència en comptes de 5.