El PSC veu l'esmena a la totalitat que ha anunciat la CUP com un trencament de la majoria que va investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat. En roda de premsa des del Parlament aquest dimarts, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha lamentat que "després de 5 mesos governant junts, ERC i Junts hagin estat incapaços de pactar la llei més important que aprova un Parlament". Romero també ha acusat el Govern de "vendre el país" a la CUP en el que ha qualificat com un "mercadeig intolerable".

D'aquesta manera, Romero ha carregat contra peticions dels anticapitalistes com la fi del projecte del Hard Rock o repensar el model de seguretat i d'ordre públic. "El país no s'ho mereix", ha afirmat. 

En aquest sentit, Romero ha tornat a insistir al Govern que hi ha una "majoria alternativa" per aprovar els pressupostos, tot i que s'ha mostrat molt pessimista sobre la possibilitat que l'Executiu els acabi convocant per negociar. "Ells han deixat clar que volen seguir negociant amb la CUP, i la mateixa CUP amb l'esmena també. Aquest és l'escenari que tenim", ha dit.

En qualsevol cas, els socialistes han insistit en introduir millores als pressupostos en àmbits com el de la recuperació postpandèmia i el benestar social i ha aclarit que ells decidiran si presenten una esmena a la totalitat facin el que facin la resta de grups i el mateix Govern. 

Tanmateix, en ser preguntada sobre si podrien acabar donant suport als comptes juntament amb la CUP, Romero ha respost que el vot de la seva formació és "incompatible" amb el dels anticapitalistes.

 

Els comuns també demanen negociar

Menys crítica s'ha mostrat la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, que tot i criticar els pressupostos ha insistit en negociar-los "per millorar-los". Albiach, però, ha criticat Aragonès perquè, segons ha dit, és l'únic president que vol aprovar uns pressupostos per la mínima i no amb el màxim consens.

Jessica A

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, en la roda de premsa d'aquest dimarts / Foto: Montse Giralt

La líder dels comuns ha mostrat el seu respecte als processos interns de la CUP i ha aclarit que la seva formació presentarà esmena a la totalitat si el Govern no hi contacta amb ells independentment del que facin la resta de grups.

Entrant en matèria, Albiach ha criticat que els comptes dediquin més recursos al projecte del Hard Rock i a l'aviació que a la indústria i els trens. També ha lamentat que no contempli partides per reforçar la salut mental i bucodental i ha valorat com insuficients els recursos destinats a la prova pilot de la renda bàsica i a la renda garantida de ciutadania.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: Montse Giralt