Continua la pressió per part dels comuns al Govern perquè els convoqui a negociar els pressupostos que va presentar la setmana passada. Com ja va avisar la seva líder, Jéssica Albiach, i ha reiterat aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, la formació, ara per ara, se situa en l'esmena a la totalitat. Tanmateix, el grup d'En Comú Podem no vol haver d'acabar-la presentant, sinó que vol, tal com porten insistint els seus dirigents des de fa dies, que l'Executiu de Pere Aragonès els truqui per negociar-los.

"El Govern ha tirat pel dret sense negociar amb cap partit i la conseqüència de tot això és que són uns pressupostos poc ambiciosos", ha criticat Mena, que tot i alertar que ara per ara se situen en l'esmena a la totalitat, "volem negociar per millorar-los perquè això vol dir millorar la vida dels catalans".

Conscient que el Govern només està tractant amb la CUP, Mena ha alertat que "els pressupostos no van de grups independentistes i grups no independentistes". "Van de construir un front de recuperació", ha reivindicat emplaçant l'Executiu a "ampliar el perímetre de la investidura".

 

Resposta a Giró

Mena també ha reaccionat a l'article que el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, va publicar ahir a ElNacional.cat: "Estem d'acord amb el conseller Giró quan reconeix que aquests no són els millors pressupostos que podria tenir Catalunya". "Perquè inverteixen més en carreteres que en trens, en turisme que en indústria, i inclouen partides pel Hard Rock", ha alertat. Tanmateix, Giró afegia al seu article que "sí que són els millors pressupostos que, en les circumstàncies actuals, avui pot tenir el país".

Mena ha indicat que si els pressupostos són expansius "és gràcies als fons europeus i als pressupostos de l'Estat". "Són uns pressupostos amb un marge de millora molt elevat, és a dir que són molt millorables. La resposta del que espera el país no és el continuisme dels pressupostos que ens han presentat. Poden ser més ambiciosos si Aragonès s'atreveix a sortir de la seva zona de confort i pacta amb altres grups", ha instat.

El PSC i la CUP, també a l'equació

Preguntat sobre què faran en cas que la CUP acabi avalant els comptes, ja sigui amb un vot a favor o una abstenció, Mena ha insistit que la seva formació seguirà reiterant la voluntat de "millorar els comptes independentment del que facin" els anticapitalistes.

Els comuns no són els únics que pressionen per ser rellevants en la negociació dels pressupostos. El PSC també insisteix diàriament en negociar els pressupostos amb l'argument que el Govern no pot dependre d'un "partit radical i desestabilitzador com la CUP".

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: Europa Press