El líder del PSC, Miquel Iceta, ha criticat aquest dimecres que el Govern de la Generalitat no abordi les prioritats estratègiques del país. Segons ha dit, hi ha una fixació equivocada de prioritats per part del president, Carles Puigdemont, després d’escoltar les seves propostes de govern per a aquesta legislatura. “No tots veiem la mateixa imatge de Catalunya que vostè veu”, li ha retret.

Pels socialistes, la importància que s’està donant al referèndum i al full de ruta independentista ha passat per sobre de les qüestions socials, en un govern que “no li ha importat deixar la gent enrere”. “Només els preocupa avançar cap al seu objectiu, sense importar-los els costos econòmics i de reputació de Catalunya com a país seriós”, ha carregat Iceta.

Iceta ha ironitzat sobre les capacitats del Govern de complir els eixos presentats aquest matí al debat de política general del Parlament. “Vostè hauria de ser Superman per desenvolupar-ho amb els mesos que queden”, ha assegurat, dirigint-se al president Puigdemont.

Ignorar el Parlament

El número u del PSC ha lamentat que algunes de les resolucions que presentaran els grups de l’oposició després d’aquest debat “cauran en l’oblit”. “El Parlament només els importa quan diu el que els interessa”, ha retret al Govern, acusant el president d’”ignorar els mandats” de la cambra catalana en els temes que no formen part del full de ruta sobiranista.

La proposta de “referèndum o referèndum” que el president va fer la setmana passada en el debat de la qüestió de confiança aixeca escepticismes entre les files socialistes, que l’equiparen a un segon 9-N. “Si es fes aquest referèndum, res no canviaria”, ha augurat, ja que és una proposta “per allargar el procés i no per solucionar el problema”. Tot i això, Iceta ha aclarit que des del PSC no defugen acords, "si són possibles”.

Moltes crítiques, una felicitació i un consell

Seguint el camí obert en la intervenció anterior per la portaveu de C’s, Inés Arrimadas, Iceta ha destacat una falta d’autocrítica per part del govern en terrenys en què “les coses no van prou bé”. Tot seguit, ha enumerat problemes a la llei de dependència, la necessitat de modificar l’impost de successions o d’impulsar la indústria, en un llistat de prioritats que creuen més importants en lloc de parlar del referèndum.

L’única felicitació enmig de tantes crítiques d’Iceta a Puigdemont ha estat per l’anunci de creació de 7.000 noves places de funcionaris per al 2017. Finalment, el socialista ha volgut acabar la seva intervenció amb un consell de cara al futur d'aquesta legislatura: “Que no sembli que aquest Govern només segueix governant fins que arribi el gran dia en què tot se solucionarà”.

Ironia vespertina

Iceta ha endurit el to del seu missatge després d'escoltar la rèplica del president. El socialista ha advertit al president que la feina de l'oposició és controlar el Govern: "Com vostè és nou a la plaça vostè encara no sap que el Govern és qui entoma les crítiques. A vegades, sembla que s’enfada però és el que venim a fer aquí, a controlar el Govern. I també acostumis a contestar el que li preguntem", ha llançat.

Iceta ha continuat, en un to més irònic: "L’he vist tens. Pensava que era jo qui tenia més problemes avui aquí però he vist que no. No serà que està neguitós perquè demà voldran votar una cosa que no podran tirar endavant?".

Sobre el debat dels efectes de la manca de pressupostos, Iceta ha recordat al president que mai han volgut negociar els comptes amb ells: "No ens torni a retreure que no li vam aprovar uns pressupostos que no van voler negociar amb nosaltres. Li van fallar els socis i s’entesta a mantenir-los. Això és cosa seva....!".