El PSC trolleja el Govern. Abans que l’Executiu presenti aquest dimarts la web garanties.cat, els socialistes han donat a conèixer aquest dilluns una altra pàgina: garantia.cat. “En democràcia, la garantia és la llei”, anuncia el seu lema. “Volem votar amb totes les de la llei”, afegeixen.

“Hem intentat fer un resum on expliquem com es pot saber si un referèndum és legal”, ha explicat Miquel Iceta. El primer secretari del PSC ha presentat la resta d'apartats de la web: si els funcionaris poden col·laborar, si poden organitzar-ho voluntaris i documentació legal pertinent (Constitució, Estatut, Comissió de Venècia...).

Iceta ha insistit en la importància de disposar d'un cens electoral. El referèndum no és possible "si no hi ha manera de controlar el cens, no hi ha una convocatòria oficial i no està emparat per la llei", ha reiterat. "Si el Consell de Garanties Estatutàries diu per unanimitat que la Generalitat no té competències, creu que l'ONU, l'Haia o el 'gran manitú' poden validar el procediment?".

Un referèndum “viciat” d’origen

El primer secretari socialista també s’ha referit a l’esborrany de llei del referèndum publicat aquest dilluns als mitjans, concretament a la creació d’una junta electoral. “Per canviar l’Estatut calen dos terços. Per fulminar-lo, no es pot fer amb menys”, ha defensat Iceta, que ha recordat que per reformar el règim electoral també calen dos terços del Parlament.

 “És un projecte viciat perquè ha nascut fora de la llei”, ha afirmat Miquel Iceta, que sosté que l’1-O serà un nou 9-N. “Ja vam fer un 9 de novembre del 2014 i ja vam veure quins efectes no va produir una convocatòria d’aquelles característiques”, ha declarat. "No es donen les condicions necessàries, i això no canviarà aquest estiu".

Les divisions al Govern

Preguntat sobre les polèmiques declaracions del conseller Jordi Baiget, Iceta ha dit que no vol “afegir més problemes al conseller”. No obstant això, ha assegurat que “no és el primer conseller a qui sento parlar en aquests termes, almenys en privat”. Segons el primer secretari del PSC, hi ha una certa divisió a l’interior del Govern: “Hi ha alguns consellers que són més atents al principi de realitat i altres que no tant”.