El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat els resultats del referèndum a favor de la sortida del Regne Unit de la UE. Situacions com aquestes creen “un sentiment de necessitat de seguretat i d’idees clares” ha apuntat Iceta, senyalant el seu partit i Pedro Sánchez com els millors per aportar aquests valors al govern espanyol.

En un contacte informatiu aquest matí al CCCB, el socialista també ha valorat la notícia en clau catalana i ha apostat per sotmetre a votació acords primer negociats pels partits polítics. Entén que aquesta via dóna millor resposta “als problemes de convivència Catalunya endins i cap a la resta d’Espanya”.

“Molts dels arguments per part dels partidaris del Brèxit són arguments que sentim aquí: Europa ens roba o ens volen imposar coses que no volem” ha assegurat Iceta. D’altra banda, ha equiparat els discursos de la UKIP amb els dels independentistes catalans: “els discursos de la independència són discursos de l’aïllament”.

Error de càlcul

L’eurodiputat del PSC Javi López ha fet una lectura del Brèxit com un símptoma dels problemes que avui té la UE. Ha demanat una Europa “més justa i solidària i integrada” que escolti la veu de la ciutadania. L’eurodiputat ha denunciat que les forces euroescèptiques utilitzin “discursos de l’odi i de la por que no porten enlloc” i juguin la carta del a immigració i el racisme.

El tercer referèndum convocat per Cameron ha estat, segons López, un “error de càlcul polític” que ha portat el país a una de les pitjors decisions que podia prendre. A més, ha creta un problema econòmic per les illes britàniques i per tota la UE.