La viceprimera secretària de PSC i portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados, ha afirmat aquest dissabte que des de la formació estan "estudiant" si recorren el decret de la Generalitat que posposa les eleccions catalanes del 14 de febrer.

En una entrevista de RAC-1, Granados ha preferit no pronunciar-se sobre aquesta possibilitat encara i ha al·legat que han de "llegir-se bé el decret perquè de vegades amb tres paraules es poden dir moltes coses". 

Tanmateix, sí que s'ha mostrat contrària a ajornar les eleccions fins al 30 de maig: "Podríem decidir suspendre la democràcia fins que desaparegui la pandèmia, perquè en el moment en què entrem en pandèmia qualsevol moviment i desplaçament social té un risc", ha matisat. A més, ha retret al Govern justificar que el motiu de l'ajornament es basa en criteris epidemiològics i sanitaris quan és "evident que no és així".

Segons ella, el PSC no ha adoptat cap tàctica política, partidista o electoral perquè els comicis ja estaven convocats: "Nosaltres no hem mogut res".

Per què s'ajornen les eleccions al 30 de maig?

El Departament de Salut, segons va exposar la consellera Alba Vergés durant la reunió de la mesa de partits d'ahir divendres, preveu que el 30 de maig els col·lectius més vulnerables ja estaran vacunats i que hauran pogut rebre la vacuna entre el 9 i el 30% dels ciutadans. 

Des d'alguns partits com la CUP i el PDeCAT es van mostrar crítics amb aquesta decisió, ja que consideren que des del govern no es van seguir criteris objectius per decidir aquest dia en concret. Tot i això, han donat suport a l'ajornament de les eleccions, a diferència del PSC. Durant la seva compareixença, el líder socialista Miquel Iceta ja va avançar que no descarta la possibilitat de recórrer a la justícia el decret de suspensió signat pel vicepresident Aragonès. 

El calendari de les eleccions del 30 de maig

La nova data, proposada pel Govern i acceptada per tots els grups parlamentaris menys pel PSC, serà el 30 de maig. Per això, el vicepresident Aragonès va signar ahir un decret de suspensió de les eleccions i la segona setmana d'abril se'n signarà un altre de nova convocatòria. Així, es va posar en marxa el nou calendari electoral.

Amb la nova data de les eleccions al Parlament de Catalunya, hi ha almenys dos dies assenyalats segurs:

  • L'inici de la campanya electoral, el 14 de maig, ja que segons la Llei de Règim Electoral General (LOREG) s'estableix que tingui una durada i acabi a les 00 h del dia anterior a la votació.
  • El dia de reflexió, el 29 de maig.