La porta oberta a noves eleccions que ha deixat entreveure la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha neguitejat el PSC, que ha tornat a insistir en el seu Govern "d'esquerres" amb Salvador Illa al capdavant. Ho ha dit la portaveu del partit al Parlament, Alícia Romero, des de Girona on s'ha reunit amb la Cambra de Comerç de la ciutat per abordar els projectes que l'entitat té per als fons europeus.

Romero ha qualificat d'"irresponsabilitat absoluta" una possible repetició electoral i ha lamentat que "els catalans no ens mereixem això". "ERC hauria de veure que té altres opcions per fer Govern i no abocar el país a fer unes altres eleccions", ha dit.

Tal com ha reiterat la portaveu, aquesta alternativa a la repetició electoral o un pacte d'ERC i Junts "passa per un Govern d'esquerres de veritat presidit per Salvador Illa". L'Executiu estaria conformat pel grup socialista i els comuns i rebria el suport extern i indispensable (aritmèticament) d'ERC. Per això, Romero ha interpel·lat els republicans a reunir-se amb ells "per poder fer aquest nou Govern d'esquerres que necessita Catalunya".

alicia romero silvia paneque girona - acn

La portaveu del PSC, Alícia Romero, amb la diputada per Girona Sílvia Paneque i altres càrrecs del partit / Foto: ACN

Buscant el contacte amb ERC

Preguntada sobre la possibilitat que el partit de Pere Aragonès pugués formar part del Govern, Romero no ho ha descartat del tot però ha insistit que la seva formació sempre ha prioritzat una coalició amb els comuns. "És el govern que hi ha a altres llocs i que està funcionant", i ha recordat que ERC i Junts no s'estan en sortint amb les negociacions i que l'Executiu que formessin "no seria ben bé d'esquerres perquè Junts no és un partit d'esquerres".

En un primer moment, Romero ha descartat donar suport a un Govern d'ERC en solitari però ha afegit que "si ERC vol això, sap que hi ha uns telèfons als que pot trucar i plantejar aquesta possibilitat". Si no ho han fet fins ara, ha dit, és perquè els republicans preferirien anar a noves eleccions abans que pactar amb ells. "No donarem el Govern a ERC sense que ni tan sols aixequi el telèfon", ha advertit.

Pressió a Borràs

Romero també ha confirmat que pressionaran la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la Junta de Portaveus que se celebrarà el proper dilluns perquè faci la ronda de consultes i convoqui un ple d'investidura en el qual volen que Illa sigui el candidat. També ha informat que forçaran un ple perquè Aragonès, en qualitat de vicepresident en funcions de president, comparegui per donar explicacions sobre la gestió de la Covid-19.

Sobre la fi de l'estat d'alarma, Romero ha blasmat la Generalitat per no explicar què farà i ha insistit que el Govern ha de comparèixer al Parlament per anunciar quines mesures prendrà.