Cada dia que passa i no hi ha un acord entre ERC i Junts és un dia que el PSC i els comuns continuen insistint en les seves respectives alternatives "d'esquerres". La tarda d'aquest dilluns ho ha fet el mateix candidat socialista, Salvador Illa, que ha tornat a pressionar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè el deixi presentar-se a la investidura.

En una atenció als mitjans després de visitar l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, Illa ha blasmat els partits independentistes per no haver format Govern i els ha acusat d'haver perdut "el sentit de país" i "el sentit del ridícul, que és l'últim que pots perdre en política". "Els hauria de caure la cara de vergonya", ha retret tot postulant-se com "l'altre camí", el d'"una majoria d'esquerres al Parlament que m'ofereixo a liderar". En aquesta majoria, Illa ha inclòs els republicans, de qui demana el suport però sense comptar amb ells per formar el Govern.

Tot i aquestes crides, Illa no té el suport de 68 diputats. Però ràpidament ha argumentat que el republicà Pere Aragonès fins ara tampoc els ha obtingut i ha recordat els seus dos fracassos a les dues sessions d'investidura que s'han celebrat fins ara. "Demano que se'm deixi intentar", ha dit pressionant Borràs, a qui ha advertit que no està a favor que la pròxima ronda de contactes es faci per telèfon. "La dignitat de les institucions no passa per aquí", ha afirmat.

 

Picant pedra

Els socialistes ja s'havien pronunciat en el mateix sentit aquest matí a través de la seva portaveu, Alícia Romero, que ha demanat a Borràs que comenci la ronda de consultes "més enllà de si hi ha acord o no". Tot plegat, després que Borràs hagi dit a l'ACN que no farà una ronda de consultes fins que tingui la certesa que Pere Aragonès té possibilitats de ser investit. La portaveu socialista Alícia Romero ha dit que "no és de rebut que Borràs estigui esperant si [Aragonès] té els suports". 

Sobre el pla de renovació de la CCMA que ha presentat avui mateix el PSC, Illa ha instat a refundar els mitjans públics "perquè compleixin amb els objectius que marca la llei: ser uns mitjans plurals, i que estiguin treballant per la cohesió de la societat i no per la seva divisió".

Preguntat sobre els pronunciaments que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han fet sobre el toc de queda, mostrant-se a favor d'eliminar-lo després de la fi de l'estat d'alarma el 9 de maig si els casos no augmenten, Illa no s'ha mullat i ha donat el seu suport a les mesures preses per la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Els comuns també pressionen

També els comuns han pressionat un altre cop perquè el futur Govern no repeteixi la fórmula ERC-Junts. L'alternativa que plantegen, però, és notablement diferent. Per a l'espai que lidera Jéssica Albiach l'única opció viable és un Executiu format per ells i ERC que obtingués el suport del PSC, opció que els mateixos socialistes han rebutjat en diverses ocasions.

 

Imatge principal: el candidat del PSC, Salvador Illa, després de visitar l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / PSC