Debutar jugant a casa sempre és motivador. Bragats en moltes batalles, els socialistes catalans han triat L'Hospitalet de Llobregat per estrenar la campanya electoral, encara amb la ressaca de la pre-estrena de dimecres amb Pedro Sánchez a Viladecans. Una injecció de moral per encarar els deu dies que queden fins a les eleccions i refer-se del cop que representa la baixa de la seva candidata. Per indicació mèdica, Meritxell Batet es troba en repòs absolut i no es preveu que pugui reincorporar-se fins entrada ja la setmana que ve. En absència seva, Miquel Iceta és el protagonista indiscutible. La frase que millor resumeix el seu discurs ha estat l'última: "podem a la vegada derrotar la dreta i l’independentisme, som els únics".

L'aposta del PSOE i Pedro Sánchez d'abraçar l'estratègia de Cs i PP per defensar amb tota la contundència la indissoluble unitat d'Espanya té un risc, específicament a Catalunya. I és que en l'intent d'absorbir el votant desencantat de Rivera es deixin electors més moderats pel camí. Per això, des del PSC aprofiten cada vegada que poden per incorporar matisos i presentar-se com una opció central, allunyada dels extrems i garant del diàleg. "Això només ho podem arreglar nosaltres", ha sentenciat Iceta i s'ha queixat que hi hagi independentistes que prefereixin el quan pitjor millor. "No volen un 155 sinó un 310". Poc abans, Núria Marín ho ha expressat en unes altres paraules, que "Torra prefereix que hi hagi un trifachito". 

El primer secretari del PSC ha agraït una vegada més la tasca dels cossos i forces de seguretat per reduir les protestes contra la sentència i ha criticat que es tallin carreteres o s'impedeixi fer classe a les universitats. Alhora, irònic, ha "reconegut l'esforç de Forcadell" de reconèixer que no van tenir prou empatia amb l'altra meitat del país i s'ha fet seves les paraules de Ponsatí quan va dir que "anaven de farol". "A quanta gent van engatussar?", s'ha exclamat.

Iceta dedicat bona part de la seva intervenció a carregar contra els líders del procés, especialment contra Torra. "Els activistes no van a tallar carreteres amb cotxe oficial", li ha retret. I per desmarcar-se de l'estil Cs i PP, s'ha compromès a trobar solucions "sense muntar pollos ni fer escarafalls". 

Al seu torn, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha subratllat que "no hi pot haver política sense diàleg; i sense parlar no es pot negociar, per tant hem de fer el possible perquè parlem". En aquest sentit, Marín ha tret pit del seu pacte amb Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona i ha deixat clar, davant la insistència de PP i Cs perquè trenqui la coalició, que no pensa fer-ho. De fet, ha rebut l'aval d'Iceta que els ha respost que això suposaria "donar més poder a l'independentisme". 

Optimitzar recursos: Iceta president

Els estrategues del PSC han dissenyat la campanya amb un ull posat a les eleccions espanyoles i l'altre fixat en els pròxims comicis al Parlament. Confiats que el Govern de JxCat i ERC té els dies comptats, ha decidit optimitzar. D'aquí l'omnipresència que tindrà Iceta aquests dies. I que en cadascuna de les intervencions reivindiqui la urgent necessitat de fer fora el president Torra per posar-s'hi ell. Perquè només els socialistes, diu, tenen la recepta per intentar solucionar el conflicte català. A base de diàleg dins la llei. "Els enviarem al racó de pensar", ha avisat l'independentisme. 

El fantasma de l'abstenció

Els socialistes han posat aquest vespre les bases del seu relat els propers dies. El discurs pivota sobre quatre pilars: a més de la mà dura contra l'independentisme, que la culpa de la repetició electoral és de Podemos -i que no es podia fer govern a qualsevol preu-, que l'única garantia per evitar les tres dretes és el PSOE, i la medalla de l'exhumació de Franco com a buc insígnia de les promeses de polítiques d'esquerres.   

Al quarter socialista són conscients que la seva gran amenaça és la desmobilització del seu votant. Ho ha advertit només començar el propi Iceta. "Hi ha dos milions d'indecisos, a Catalunya mínim 400.000, si a aquestes alçades de la vida encara ho estan, o els agafem de l'orella i acceptem les crítiques o igual no hi van".

Marín marca territori amb VOX a 350 metres

Casualitat o no, a només 350 metres del míting inaugural del PSC a l'Auditori Barradas, Santiago Abascal arrencava la campanya de VOX a la Farga.

Núria Marín ha volgut marcar territori. L'alcaldessa ha afirmat que tot i els pronòstics, "els de VOX no ho han petat, a mitja tarda ja han anat recollint cadires i ara encara n'estan recollint". I ho ha rematat. "Els mítings del partit socialista no es poden comparar amb cap altre partit per molt que vinguin a L'Hospitalet, per molt que vinguin a la Farga". 

A les últimes eleccions municipals, amb Marín com a candidata, els socialistes van arrasar amb majoria absoluta. Però no només això. L'Hospitalet va ser punta de llança dels bons resultats del PSC el 28-A a la província de Barcelona. El PSC va ser primera força, amb el 36% dels vots.