Els socialistes catalans no estan satisfets però tampoc derrotats.Han aconseguit set escons i 552.636 vots (16,12%). Això significa que han perdut un dels seus diputats i prop de 36.385 vots. Encara que les dades siguin en negatiu, la valoració general dels resultats no és tan negra, tenint en compte la trajectòria que duia el partit des de 2011.

El partit ha perdut l’escó que tenia a Lleida, que ha anat a parar al PP, amb qui ja se’l disputaven el 20-D per menys de 2.000 vots de diferència. Aquesta vegada, tot i dedicar una atenció especial a la demarcació durant la campanya, l’estratègia no ha recollit els fruits esperats.

La pèrdua d’aquest escó ha suposat al partit quedar relegat a quarta força a Catalunya, per darrere d’En Comú Podem, ERC i Convergència. El partit, en alguns moments, ha estat a prop de mantenir el resultat del 20-D, compensant l’escó que perdien a Lleida amb un sisè escó a Barcelona. Finalment però, aquest seient se l’ha endut Ciutadans.

D’altra banda, el PSC es manté com a tercera força en nombre de vots. La caiguda lliure que el partit patia des de 2011 s’ha reduït de manera important en aquests comicis. Cal tenir en compte que el 20-D el partit va perdre més de 300.000 vots.

Batet: "No podem estar satisfets"

La candidata, Meritxell Batet, ha comparegut per valorar els resultats a la seu del PSC. "No podem estar satisfets", ha lamentat en anunciar la pèrdua de l'escó de Lleida. Tot i això, la candidata ha destacat que el partit es manté com a tercera força en número de vots.

Després de felicitar a En Comú Podem per la seva victòria, ha enfocat el discurs cap a Madrid on Pedro Sánchez no ha patit l'anunciat "sorpasso" d'Unidos Podemos. "Som l'alternativa d'esquerres a Espanya" ha sentenciat.

Tot i això, Batet s'ha mostrat indignada pels resultats generals on el PP encara ha ampliat més la seva majoria. "No hauria calgut fer noves eleccions, sinó escoltar els ciutadans i donar suport a la investidura de Pedro Sánchez" ha dit, retraient a Podemos el seu 'no'.

"Gràcies als que van negar el govern socialista avui el PP i Rajoy han sortit reforçats" s'ha queixat, tot aconsellant a la formació de Pablo Iglesias que reflexionin i "prenguin nota que la seva actitud només ha fet que la dreta estigui més forta".

Confiaven en els transvassaments

En la valoració dels primers sondejos, el cap de campanya del PSC, Gabriel Colomer, ha destacat la baixa participació electoral, una "mala notícia", i ha donat la culpa al pont de Sant Joan a Catalunya i a la repetició de les eleccions en el conjunt d'Espanya. Aquesta baixa participació podria "ajustar les diferències entre partits".

Colomer no ha entrat a valorar el seu resultat en els sondejos que els donen 7 diputats, un menys que el 20-D, perdent l'escó de Lleida. Tot i això, sí que ha apuntat que hi ha 22 districtes electorals on els escons "ballaran" d'un partit a un altre, cosa que pot donar un gir als resultats en l'àmbit català, però sobretot, en l'àmbit espanyol.

El cap de campanya ha recorregut al tòpic de "la nit és llarga" i ha augurat que, quan surtin els primers resultats oficials, "alguns que ara ho estan celebrant molt, potser després no ho celebren tant", en una clara referència a Podemos, que guanya 20 diputats i faria realitat el sorpasso al PSOE.