"El document de Podemos no ajuda". Ras i curt. La portaveu del PSC, Esther Niubó, ha assegurat que tot i que la contraoferta presentada pels de Pablo Iglesias és "útil" per al diàleg, la referència explícita a un referèndum a Catalunya com a "impresicindible" pot dificultar les negociacions.

La idea amb què es mouen els socialistes catalans és que aquest és "un primer posicionament", i que pot canviar al llarg de les converses que tenen com a horitzó final el 2 de març, data fixada aquest dilluns pel president del Congrés, Patxi López, perquè es produeixi la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El referèndum sobre una reforma constitucional continua sent la "resposta" al procés sobiranista pels de Nicaragua, una posició que Niubó considera "inamovible". Malgrat tot, hi ha punts "d'entesa", ha reivindicat en la roda de premsa posterior a la reunió del secretariat del partit, que poden fer que "en menys de 20 dies hi hagi un govern de canvi".

Els 23 punts de Mas

Els vint-i-tres punts que el 31 d'agost l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, va posar sobre la taula al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, "es podrien afrontar" amb un govern del PSOE, segons Niubó. Entre les demandes hi consta des de la necessitat que l'Estat incrementi el marge de dèficit de la Generalitat, passant per la compensació de l'impost de dipòsits bancaris, fins a la retirada de la llei Wert.

"Sortiriem de la via judicial per entrar en una de política normalitzada", ha assegurat la portaveu socialista, explicant que es parlaria "amb tots els grups parlamentaris" i no només amb els independentistes.

Sobre la trobada que ha de mantenir Pedro Sánchez amb els grups de Democràcia i Llibertat i ERC, ha considerat que "formen part de l'agenda" per "veure què posen sobre la taula sobre la investidura o un govern".

 

Foto de portada: Esther Niubó durant la roda de premsa a la seu del PSC / Josep Prat