El finançament autonòmic torna al primer pla, també de la mà del Govern de Pere Aragonès, que avui ha avançat que prepara una proposa de finançament "singular" que permeti a Catalunya sortir del règim comú. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho ha anunciat en una compareixença després d'una reunió extraordinària del Consell Executiu que ha abordat el desplegament dels acords tancats per a la investidura de Pedro Sánchez. L'executiu ha aprovat també la creació d'un comissionat per al traspàs integral de Rodalies i ha encarregat a les conselleres de Presidència i de Justícia que facin seguiment del desplegament de l'amnistia. Aragonès ha insistit que l'objectiu final és un referèndum acordat i ha advertit que el futur de la legislatura espanyola correrà paral·lel al compliment dels acords. "Serem molt exigents amb el govern de l'estat. La legislatura a nivell espanyol avançarà en funció que avancin els acords", ha advertit Aragonès.

Es dona la circumstància que l'exigència que es reconegui la singularitat del règim institucional de la Generalitat amb la cessió del 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya forma part de l'acord que van signar el PSOE i Junts per a la investidura, però no de la proposta pactada amb ERC.

Això no obstant, aquesta ha estat avui la proposta estrella d'Aragonès, que ha explicat que ha encarregat al Departament d'Economia que dissenyi un model en un termini de tres mesos per compartir-la amb els agents econòmics i socials per tal d'aconseguir el "màxim suport" abans de negociar amb el Govern.

Traspàs d'impostos

La proposta ha de contemplar el traspàs de la gestió, recaptació, liquidació i inspecció dels impostos recaptats a Catalunya; l'augment de la capacitat normativa en tots els tributs per tal d'adaptar el sistema fiscal a les necessitats i preferències de Catalunya; la cessió de tots els impostos recaptats a Catalunya, sense perjudici que hi hagi una aportació a l'Estat pels serveis que presta a Catalunya i una quota de solidaritat. 

Després que l'Estatut fos aprovat el 2006, es va intentar abordar sense èxit un nou plantejament del finançament autonòmic per a Catalunya, el Govern d'Artur Mas va plantejar a l'executiu de Mariano Rajoy un pacte fiscal que permetés a la Generalitat quedar fora del sistema de les comunitats de règim comú que contempla la LOFCA i garantir un resultat equivalent al concert econòmic. Això no obstant, el govern popular va tancar la porta a aquest plantejament, la qual cosa es va acabar convertint en un dels detonants del procés.

Comissionat de Rodalies

D'altra banda, el Govern ha aprovat la creació d'un comissionat pel traspàs de Rodalies, al capdavant del qual se situarà l'exconseller Pere Macias, i ha encarregat a la Conselleria d'Economia la definició dels mecanismes legals per controlar l'execució de les inversions acordades amb el govern espanyol, que s'hauran d'incloure anualment als pressupostos generals de l'Estat.

El Govern vol també intervenir en el compliment de l'acord sobre l'amnistia i ha encarregat a les conselleres de Presidència i de Justícia el "seguiment dels tràmits legislatius". 

Al llarg de la roda de premsa, en què han estat presents tots els consellers i els secretaris generals dels diferents departaments, Aragonès s'ha mostrat "convençut" que aquesta legislatura es podran establir les condicions per a un referèndum sobre la sobirania de Catalunya.