El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat aquest dimecres a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que sol·liciti un informe als serveis jurídics de la Cambra catalana sobre la reforma del reglament parlamentari impulsada per JxSí i que busca agilitar la tramitació de les lleis de desconnexió.

Ho ha fet mitjançant un escrit registrat en la Cambra després que la Mesa del Parlament admetés dimarts a tràmit la proposta de JxSí amb la condició que el grup independentista reformuli la seva sol·licitud i expliciti que vol abordar l'assumpte en una ponència conjunta -un pas obligat per la normativa-.

Els socialistes consideren que una iniciativa com la de JxSí no s'hauria d'admetre ni tan sols amb condicions, i per això Iceta també ha registrat una sol·licitud de reconsideració a la Mesa contra la decisió de donar-li tràmit.

Procediment

El PSC espera que l'òrgan rector de la Cambra catalana reconsideri l'admissió a tràmit de la proposta de JxSí perquè el text "obvia el procediment -que estipula el reglament del Parlament- i s'endinsa en els detalls del que vol reformar en comptes de limitar-se a demanar una ponència conjunta.

El grup independentista ha optat per "formular directament una sèrie d'esmenes a l'actual text del reglament, com si es trobés en una fase d'esmenes a l'articulat d'un projecte o una proposició de llei del procediment legislatiu comú."

Per això, el PSC considera que aquesta iniciativa parlamentària "no compleix els requisits formals establerts al reglament del Parlament" i insta a no admetre-la a tràmit i que JxSí la formuli de nou.

Via d'urgència

JxSí va registrar dilluns la seva proposta per incorporar al reglament del Parlament un paquet d'esmenes favorables a aprovar lleis 'exprés' sense debat previ, i va demanar que la seva sol·licitud es tramités per la via d'urgència amb l'objectiu d'abordar-la a la reunió de la Mesa de dimarts.

En la reunió, els lletrats van intervenir verbalment per recordar que per reformar el reglament cal obrir una ponència conjunta que garanteixi el debat de tots els grups perquè és una decisió de pes, i la Mesa va optar per "aprovar l'admissió a tràmit de la proposta, condicionada" que JxSí modifiqués el seu escrit i explicités que vol crear una ponència conjunta, sense donar detalls del contingut que vol modificar.