“Alertar sobre certs riscos és sensat i convenient”. Així ha sortit el pas el PSC sobre les polèmiques declaracions del ministre Josep Borrell, que aquest diumenge alertava sobre el risc d’un “enfrontament civil” a Catalunya. Si bé el secretari d’organització Salvador Illa ha evitat fer seus aquests termes, també ha dit que “sempre és bo alertar sobre els possibles riscos”.

En una roda de premsa aquest dilluns, el dirigent socialista ha admès que no saben si van ser “prou contundents” en el seu moment a l’hora d’alertar sobre la via unilateral, en termes de “pèrdua de poder econòmic i de prestigi”. Illa ha sostingut, com a exemples per defensar la tesi de Borrell, que a Catalunya “s’han de poder celebrar actes d’homenatge a Cervantes” o “actes polítics a qualsevol poble o ciutat”.

En aquest sentit, el secretari d’organització socialista ha insistit que la seva “obsessió” és per “recuperar la convivència”. En aquest context, s’ha ofert com a “facilitadors” de la relació entre els governs català i espanyol “en tot allò que se’ns demani”. “Voldríem que la reunió entre els presidents Sánchez i Torra se celebrés en un marc de lleialtat i confiança mútues”, ha assegurat Illa.

Pel que fa a la proposta de reforma constitucional, feta per la ministra Meritxell Batet el passat cap de setmana, el dirigent del PSC ha reclamat que tots aquells partits que van sortir-ne s’incorporin a la comissió del Congrés dels Diputats per “fer els treballs d’estudi conjuntament”. I ha afegit: “Si és viable o no dependrà de l’actitud de la resta de formacions polítiques”.

Finalment, Salvador Illa ha recordat el 30è aniversari de la mort del president Josep Tarradellas, de qui n’ha reivindicat el llegat i figura com a “recuperador de les institucions d’autogovern”. En aquesta línia, ha llançat un missatge als partits independentistes: “El millor homenatge que podem fer-li és no jugar-nos les nostres institucions al pòquer i de farol”.