Plantar el PSOE, votar ‘No’ a la investidura de Mariano Rajoy i assumir-ne les conseqüències; encara que això impliqui acabar amb els gairebé 40 anys de federació de PSC-PSOE. Aquesta és la decisió que ha d’acceptar o rebutjar el consell nacional del PSC que es reuneix aquest vespre de forma extraordinària.

Malgrat que els socialistes catalans insisteixen que no volen el trencament amb el PSOE, també es mantenen ferms en el seu 'No' a Rajoy i estan disposats a assumir-ne les conseqüències.

A la tarda es reunirà la Comissió Executiva del PSC que aprovarà una resolució política sobre el posicionament dels socialistes catalans en el debat d’investidura de Mariano Rajoy. Aquesta resolució s’elevarà posteriorment al Consell Nacional que la debatrà i votarà. Els mitjans de comunicació no podran captar imatges de cap de les dues reunions i no serà fins a les 19:30 quan es convoqui la premsa.

Serà aleshores quan Assumpta Escarp, secretària d’Organització, compareixerà davant els mitjans de comunicació per donar a conèixer la resolució, informar del resultat de la votació i donar compte dels aspectes més destacats que s’han tractat en la reunió.

‘No’ és ‘No’

Juntament amb el PSIB i Francina Armengol, els socialistes catalans, representats pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, han estat els més inflexibles pel que fa a l’oposició activa a permetre que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, revalidi el càrrec de president gràcies al suport dels socialistes.

Malgrat la tensió amb la gestora del PSOE i les advertències dels barons -“En un divorci només cal que ho demani una de les parts”, deia el president de Castella-La Manxa, Emiliano Garcia Page, insinuant que si el PSC no acata, se l’expulsarà-, Iceta segueix defensant que el PSOE havia decidit votar ‘No’ a la investidura de Rajoy i que, en qualsevol cas, un canvi en el sentit del vot s’ha de consultar amb la militància.

No avalar les polítiques del PP

Aquest matí, Escarp insistia que “el ‘No’ de Miquel Iceta és un no a les polítiques de Rajoy i sobretot a les seves polítiques a Catalunya”. “Voldríem que s’entengués quina és la realitat política i social que estem vivint”, ha afegit la secretària d’Organització. A banda, Escarp també ha advertit que “la gestora no pot trencar unilateralment l’acord PSC-PSOE perquè es basa en principis congressuals dels dos partits”.

JSC

La Joventut Socialista de Catalunya, branca juvenil del PSC, ja ha expressat el seu "disgust" per la "falta de sensibilitat" del Comitè Federal del PSOE cap a la militància, a la qual s'ha "tapat la boca" davant la decisió de permetre governar al PP, un partit que "s'assembla més a una organització criminal".

En un comunicat, les joventuts dels socialistes catalans han mostrat el seu "orgull" pel "posicionament clar i ferm" del PSC en el seu 'no', amb el qual compleix el seu "compromís amb els electors" després de dues campanyes electorals sota els lemes "Fem Fora Rajoy" i "Un Sí pel Canvi".

Els joves del PSC recorden que es va consultar a la militància l'acord entre el PSOE i Ciutadans i "en canvi es tapa la boca als militants davant un gir tan bèstia fent el contrari del que es va dir que es faria i facilitant sense cap consulta" un nou govern de Mariano Rajoy.

Escenaris

Segons Iceta, el millor que podria passar -també per posar en valor el model federal que tant defensa el socialisme- és que tot seguís com fins ara. També hi hauria l’opció que el PSOE decidís impulsar un partit propi a Catalunya o que es materialitzés el trencament definitiu dels dos partits.

Abstenció tècnica

Pel que fa a l’abstenció tècnica, és a dir, que només 11 diputats del PSOE s’abstinguin i la resta votin ‘No’ -així, Rajoy en tindria prou per governar- Escarp també ha matisat que seria una manera de demostrar que permetre la investidura no implica que es doni suport a les polítiques de Rajoy ni a la governabilitat”.     

En aquesta línia s’han manifestat vuit barons del PSOE que han demanat per carta al president de la gestora del partit, Javier Fernández, que es dugui a terme l’ “abstenció tècnica” en el pròxim debat d’investidura, és a dir, “amb el nombre indispensable de diputats però sense que la totalitat del grup s’hagi d’expressar en el mateix sentit”.

El PP en tindria prou amb l’abstenció d’onze diputats del PSOE perquè Mariano Rajoy fos investit president del govern espanyol en segona volta. La secretària general d’Euskadi, la de les Balears, el de Castella i Lleó, el de la Rioja, el de Múrcia, el de Ceuta, la de Madrid i la de Navarra es mostren “conscients” de la dificultat de la situació però subratllen que cal tenir en compte que els militants han expressat “en multitud d’assemblees” arreu del territori el “rebuig” a la investidura de Rajoy.

Els vuit barons també han recordat que si bé és cert que l’abstenció és la postura aprovada en el Comitè Federal del diumenge, un 40% dels seus membre hi van votar en contra. A més, recorden la dimissió del secretari general Pedro Sánchez per subratllar la “forta tensió” que viu l’organització “amb el canvi de posició i la divisió que aquest canvi està generant al partit”.

La resposta de la gestora a aquesta proposta ha estat un No rotund.