"Veiem una millor actitud al Govern, la diagnosi és compartida", ha dit la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados. Però pels socialistes, el ple sobre la pobresa que s'ha celebrat avui a la cambra catalana no ha defugit del "monotema".

"No hem vist una voluntat política del Govern per fer de l'emergència social l'eix de la seva activitat política", ha denunciat Granados. I més que mai és necessari, perquè "hi ha més desigualtats al nostre país que fa dos anys".

Però hi ha "capacitat i marge". Per això han instat a arribar a acords, a dialogar, per afrontar una "crisi que s'ha instal·lat en la nostra societat i res tornarà a ser el que era". Malgrat que "l'economia està creixent i l'atur està baixant", cosa que "celebren", "cal una acció de govern coordinada per lluitar contra les desigualtats".

"Aquí i ara"

Actuació immediata. L'exigència des de Nicaragua és tirar endavant les polítiques que toquin, perquè "tenim capacitat i pressupost per fer-ho". "Volem fugir del discurs que tot és culpa de Madrid", ha remarcat Granados, afegint que "volem parlar de l'aquí i l'ara, del que passa mentre arriba l'arcàdia feliç".

"No demanem la lluna, però volem el que és nostre", ha clamat, assenyalant que "queda lluny la Dinamarca del sud". La confiança, però, l'Executiu català se l'haurà de guanyar, i és que encara recorden l'expresident Artur Mas "quan va visitar Carolina del Sud, on es va crear el Tea Party", i polítiques amb les quals "s'identificava".

Les "excuses"

"El país està fracturat", ha dit la diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas. I no ho està per factors identitaris, sinó que ho està "per la desigualtat social". Segons ha explicat Ribas, "hi ha famílies que no poden esperar ni 18 mesos", i per això ha emplaçat al Govern a "no evitar el debat" amb l'excusa de "paradisos terrenals d'aquí a uns mesos".

Per la confluència, "cal identificar les causes de la pobresa", que fa temps que ja no són ni la crisi ni Europa els responsables, "encara que hi hagin col·laborat". Comparteixen el maltractament econòmic del Govern de l'Estat, però apunten que la principal responsabilitat ha estat en "polítiques concretes" que han portat el país a una riquesa "molt mal repartida".

Entre les propostes, el grup ha enumerat un seguit d'accions que canviïn les "prioritats". Lluita contra el frau fiscal, impost de successions o impost de patrimoni. Si això es fa "a banda d'un país net i lliure, tindrem un país just", ha clamat.