Els portaveus de PSC i CSQP, Eva Granados i Joan Coscubiela, han presentat conjuntament una esmena a la totalitat en contra de la primera part de la llei de Protecció Social, la que fa referència a l'Agència Catalana de Protecció Social. El grup d'esquerres ha presentat en el faristol del Parlament un text alternatiu a aquest punt d'aquesta primera llei de ruptura perquè consideren que el projecte de JxSí i la CUP està "buit de contingut social" i només es basa en l'"èpica i els gestos".

De fet, Granados assegura que el seu projecte és millor perquè "surt de la lògica de les estructures d'Estat i entra en la lògica de les necessitats de la gent". La seva alternativa vol bàsicament gestionar només les competències actuals que té Catalunya, el que es tradueix a treballar per una gestió pública més eficient del model actual i aconseguir que Generalitat i món local vagin de la mà per millorar l'atenció al ciutadà. El que se'n diu una "finestreta única".  

Per tant, a diferència de la proposta independentista, que té com a objectiu que l'ens gestioni en el futur totes les prestacions socials d'un país independent, la proposta de PSC i CSQP es queda en el marc de la legalitat i pretén gestionar les competències i prestacions existents sense entrar a preveure el pagament de l'atur o les pensions, com hauria de fer l'ens impulsat per JxSí i la CUP. 

L'esperat és que l'esmena a la totalitat de PSC i CSQP no prosperi en el debat parlamentari, ja que juntaires i cupaires tenen majoria a la cambra. Això farà que l'esmena de retorn acabi convertint-se en esmenes parcials que intenti modificar el text inicial dels grups independentistes.