El PSC i Catalunya Sí Que es Pot presentaran una petició conjunta de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries per tal que es pronunciï sobre l'adequació del Codi Tributari a la Constitució espanyola i a l'Estatut.

Ho han anunciat aquest dimarts la diputada socialista Alícia Romero i el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, que han criticat especialment la "greu inseguretat jurídica" de la llei. El Codi Tributari va ser aprovat pel Parlament l'octubre passat i és una de les lleis de desconnexió cabdals, que defineix l'estructura i funcions per una futura Hisenda catalana. 

"Pels matins pretén ser una llei de desconnexió i, per les tardes, una llei de desenvolupament autonòmic", ha valorat Coscubiela. En concret, els grups han denunciat les "incongruències i inconcrecions jurídiques" que, segons ha explicat Romero, impediran als ciutadans saber a quina administració han de pagar els seus impostos.

Així mateix, critiquen que la llei "situa al Consell Fiscal en una situació de clara vulneració de l'Estatut" ja que entrega el disseny i l'estratègia fiscal als assessors fiscals que, segons ha destacat Coscubiela, es dediquen a intentar burlar la llei i evitar els impostos.

Amb tot, els grups esperen que el Consell de Garanties Estatutàries es pronunciï sobre la llei i, tot i que el dictamen no té efectes jurídics, esperen que sigui "políticament vinculant".