L’unionisme ha trobat en el Tribunal Constitucional el seu millor aliat. Després de la reunió de la Mesa i de la Junta de Portaveus d’aquest dimarts, Miquel Iceta ha anunciat que acudiria al Tribunal Constitucional per “desbloquejar el procés de la investidura”. De la mateixa manera, Inés Arrimadas ha explicat que, si el president Roger Torrent no convoca el ple que han sol·licitat, també presentaran un recurs d’empara a l’alt tribunal.

El primer a anunciar-ho ha estat el primer secretari del PSC, que ha dit que la presentació del recurs és “per protegir els nostres drets com a diputats i desbloquejar i el procés d’investidura avui aturat per la suspensió indefinida del ple decidida del president del Parlament”. En aquest sentit, el que busquen és que comenci a córrer el rellotge dels dos mesos fins a la dissolució automàtica de la cambra i la convocatòria de noves eleccions.

 

Posteriorment, ha estat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, qui ha avançat en roda de premsa des del Parlament que, si Torrent “continua paralitzant” el ple que han demanat, acudiran al TC. Primer han registrat una petició de reunió de la Junta de Portaveus extraordinària, després de queixar-se que no ha estat abordat en la Mesa ni en la Junta d’aquest dimarts. Si el president de la cambra no posa data a aquesta sessió, llavors sí que presentaran un recurs d’empara. Ha denunciat les formes “autoritàries” de Torrent.

“Catalunya no pot esperar ni un dia més a les baralles entre Esquerra i Puigdemont, a les reunions opaques”, ha assegurat Arrimadas, que ha criticat que la seva petició de ple no s’ha tractat però sí la de Catalunya en Comú, presentada un dia més tard, divendres passat.

"No pot ajornar-se de forma indefinida un ple com ha fet Torrent", ha dit Iceta després de recordar que ja havien sol·licitat al president  que o bé iniciés una nova ronda de contactes o bé prengués alguna decisió perquè comencessin a córrer els terminis. Ha presumit que el seu grup té un bon "rècord" d'acceptació de recursos d'empara.

El PP demana “deixar de marejar la perdiu”

Per la seva part, el diputat del PP Alejandro Fernández ha demanat als partits independentistes que “deixin de marejar la perdiu”. Ho ha fet després de la reunió de la Mesa, que ha posposat l’admissió a tràmit de la modificació de la llei de Presidència. Ha acusat JxCat i ERC d’actuar fent una puntada de peu endavant, per a guanyar temps i “donar la sensació que són capaços d’avançar”.

En aquest sentit, Fernández ha tornat a demanar-li al president del Parlament, Roger Torrent, que obri una nova ronda de contactes amb el representants dels grups per trobar un “candidat viable” i desbloquejar l’actual paràlisi de les institucions catalanes.