Enrenou en l'acte que ha celebrat aquest divendres per commemorar els 76 anys de la fi de la Segona Guerra Mundial, que ha consistit en una ofrena floral presidida per la presidenta de Parlament, Laura Borràs, i el president de l'Associació Catalana d'Ex-Presos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, en nom també de l'Amical de Catalunya dels Antics Guerrillers Espanyols a França. Aquest acte ja venia precedit per la polèmica perquè tant PP com Vox han desestimat a acudir-hi. Ara bé, durant la cerimònia, Borràs ha comparat les víctimes de la Segona Guerra Mundial amb els presos polítics i exiliats, cosa que ha irritat al PSC i a Cs.

"Tenim el deure de recordar, de transmetre tot el que s'ha viscut als que vindran per ser capaços de construir un futur millor. A Catalunya som especialment conscients de la importància de recordar. Som en ple segle XXI i encara tenim presos polítics i exiliats", ha manifestat Borràs durant el seu discurs.

Vídeo / Twitter Presidenta Laura Borràs 

Reacció de Cs i PSC

"Lluny de centrar-se en l'horror de la guerra, el seu discurs ha estat carregat d'al·lusions al franquisme i paral·lelismes abjectes entre l'Europa de llavors i l'Espanya d'avui. És una immoralitat i una falta de respecte a les víctimes de la II Guerra Mundial i de la dictadura" ha opinat el diputat taronja Nacho Martin Blanco en el seu compte de Twitter. 

També ha recordat que el seu oncle avi va ser diputat Vicent Martin Romera, diputat del PSOE a les Corts de 1936, que va ser afusellat per Queipo de Llano quan va començar la Guerra Civil. "No tenen dret a degradar les institucions i enverinar així la convivència. Ja n'hi ha prou!", ha conclòs.

nacho martín blanco Twitter

Per la seva part, el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Raúl Moreno, també ha mostrat la seva indignació per les paraules de Borràs. "És indecent, irrespectuós i obscè comparar als presos polítics de la II Guerra Mundial amb la situació de Catalunya, més encara, quan en l'acte t'estan escoltant dos testimonis directes de la Guerra. Avui la presidenta de Parlament torna a no representar-nos a tots/es", ha argumentat el diputat.

raul moreno twitter

En l'acte, tant Borràs com Vallejo han reconegut a dues dones membres de l'Amical, que van viure el setge a Leningrad; així com a qui va ser president de l'Amical Lluís Martí Bielsa, que solia presidir aquest acte i va morir el 2019. 

En aquesta cerimònia també ha intervingut Vallejo que ha lamentat que la situació de crisi sigui un "terreny fèrtil per a l'extrema dreta, que s'ha desacomplexat", i ha remarcat que li preocupen les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, quan va dir que si li diuen feixista és que està en el costat bo de la història.

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la seva intervenció en l'acte per homenatjar les víctimes de la Segona Guerra Mundial