Després que Salvador Illa apugés el to contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la darrera sessió de control pel canvi de criteri a l'hora de defensar jurídicament els Mossos, el PSC ha tornat aquest divendres a la càrrega amb dos temes més: la gestió penitenciaria i els recursos destinats a les persones amb discapacitat. Després de visitar el centre penitenciari de Ponent, el diputat Rubén Viñuales ha demanat al Govern que modifiqui la circular que estableix el sistema de contenció de presos.

De fet, aquesta circular va caure molt malament entre els funcionaris, que es vam mobilitzar a la plaça Sant Jaume el passat mes de juny. La circular del Govern ordena contenir els interns violents primer de forma verbal i després, si cal, reduir-los i immobilitzar-los panxa amunt. Els treballadors van respondre que en situacions complicades "això és inviable" i van denunciar sentir-se perseguits i fiscalitzats per la direcció de Serveis Penitenciaris.

El diputat dels socialistes ha titllat d'"inassumible" la quantitat d'agressions que estan patint els funcionaris, fet que ha vinculat a la nova circular. Viñuales també ha demanat "millores" en les equipacions i ha posat d'exemple que el centre penitenciari que ha visitat avui "és el més antic de Catalunya" i al qual "li calen millores". Ha posat d'exemple que té moltes "zones fosques", és a dir, zones on no arriben les càmeres de seguretat.

El diputat del PSC també ha reclamat que l'acord al que s'ha arribat perquè els funcionaris de presons es puguin prejubilar s'apliqui i es concreti d'on sortiran els recursos. En aquest sentit ha criticat la "incoherència" de Junts a l'hora de presentar una esmena als pressupostos espanyols en aquest sentit "quan no volen que s'aprovin i critiquen els partits que sí que ho volen".

Persones amb discapacitat

Per altra banda, la formació que lidera Illa ha presentat un manifest amb motiu del Dia Internacional de la Discapacitat, que se celebra aquest divendres, i que denuncia que Catalunya és la comunitat autònoma que més ha reduït la despesa en serveis socials des del 2009 i ha assenyalat que els pressupostos pel 2022 destinen menys recursos a drets socials que els del 2020.

 

Els socialistes han assegurat que, malgrat que el Parlament va ratificar la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, Catalunya no ha materialitzat canvis legals que garanteixin els drets de les persones amb discapacitat. Segons el PSC, Catalunya ha de treballar per la inclusió "plena i efectiva" del col·lectiu i fer complir la normativa de contractació d'un mínim del 2% de persones amb discapacitat en les empreses proveïdores de les administracions públiques.

 

Imatge principal: el president Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró i el líder del PSC, Salvador Illa, a l'ofrena al monument de Rafael de Casanovas / Foto: Europa Press