"El PSC no té una posició clara i això ha de quedar clar". Així s'ha referit el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a les discrepàncies dins el partit que han sortit a la llum durant el consell nacional extraordinari que els socialistes catalans han celebrat aquest cap de setmana, sobre la consulta a la canadenca

A grans trets, dins el PSC hi ha dues visions: els que pensen que "els referèndums de vegades obren noves incerteses" o els que creuen que "si fracassa la reforma de la Constitució, caldria buscar un acord", ha posat de manifest el líder socialista, que ha aprofitat per recordar que des que existeix la llei de la claredat al Canadà, mai s'ha fet un referèndum i, a més, "els independentistes del Quebec mai l'han acceptat". I no només això, també ha volgut comparar la qüestió catalana amb el Brèxit perquè ara més de quatre milions de britànics demanen repetir la consulta.

Convençut que la solució per Catalunya és una reforma constitucional, i que aquesta legislatura estarà marcada per això, Iceta ha tornat a insistir a Els Matins de TV3 que els socialistes "no som una oposició sobiranista, sinó federalista", però, tot i així, sí que ha subratllat la importància de debatre la via canadenca. 

I és que a parer seu, "les propostes del PSC són viables", mentre que "les posicions independentistes són inviables" perquè considera que entre el referèndum unilateral d'independència (RUI) i el 9-N no hi ha cap diferència i que, a més, "no hi ha cap solució que sigui unilateral".

Obrir debats

Animat perquè aquesta serà una legislatura que servirà "per obrir debats", sobretot en relació a la reforma constitucional, perquè el govern no tindrà majoria absoluta, Iceta ha insistit en la via de la "unió federal i fraternal" i ha assegurat que des del seu partit concentraran tots els esforços en aquest sentit.

De moment, la investidura torna a plantejar-se difícil perquè els socialistes no tenen la intenció ni d'investir Mariano Rajoy ni d'abstenir-se per facilitar que sigui investit. Tanmateix, però, el líder del PSC s'ha lamentat que facin el que facin "no agradarà a tothom", però ha posat de manifest que el que segur que no agradaria a ningú, seria abocar la ciutadania a unes terceres eleccions perquè aquest "seria el mal major".

Per Iceta, correspon a Rajoy plantejar un govern i buscar aliances i punts en comú que l'ajudin a liderar l'executiu i, en aquest sentit, ha fet una crida als populars perquè tinguin en compte que, si volen el suport dels socialistes, ells lluitaran per la reforma col·lectiva i es neguen a "assistir passivament al buidatge de les pensions". "Si ell vol ser president, ha de tenir la valentia política de fer una sèrie de plantejaments a les altres forces", ha sentenciat.