El diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà va fer aquest diumenge una crida a bastir ponts amb el PSC i Catalunya en Comú-Podem. Aquest dilluns, des del Parlament, totes dues formacions han recollit el guant del dirigent republicà, però hi han posat una condició: renunciar a la via unilateral. Així s’han expressat Miquel Iceta i Xavier Domènech després de participar en la nova ronda de consultes de Roger Torrent.

El primer secretari del PSC ha saludat amb “interès”, però també amb “escepticisme”, l’oferiment de diàleg de Tardà. Davant aquest oferiment, Iceta ha demanat a Esquerra Republicana que es posicioni entre el “camí de la República de Brussel·les” o el de “la realitat de Catalunya”. En aquest sentit, ha exigit als republicans que abandonin la via “unilateral i il·legal”.

"Hi ha d'haver una rectificació de l’independentisme si es vol disposar de la nostra col·laboració", ha insistit. Malgrat tot, el dirigent socialista ha volgut recordar que l’aliança proposada, que a parer seu exclouria JxCat, no sumaria amb l’actual composició del Parlament, perquè ERC, el PSC i Catalunya en Comú-Podem sumen tan sol 57 escons, onze per sota de la majoria absoluta.

xavier domenech parlament - sergi alcazar

Per la seva banda, el líder dels comuns, Xavier Domènech, també ha agraït la mà oberta de Joan Tardà i ha recordat que no és la primera vegada que el diputat fa una crida a una aliança d’esquerres en aquests termes. Tot i així ho ha volgut separar de la investidura i ho ha circumscrit en el llarg termini, una “filosofia de fons”.

Domènech, però, ha volgut subratllar la “contradicció” que al seu parer comporta aquest oferiment al PSC i els comuns i el fet de tenir Junts per Catalunya com a aliat per a la conformació de Govern. Ha lamentat que els mateixos republicans hagin tancat la porta a presentar un candidat a la investidura.