L'acord del PSC i els comuns amb Tot per Terrassa anunciat aquest dimecres al matí, a 24 hores que es constitueixi el ple de la Diputació de Barcelona, no ha rebaixat les expectatives de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana (si més no, en públic) d'intentar bastir una majoria alternativa per aconseguir una presidència independentista a l'ens provincial. La suma dels socialistes, comuns i TxT arriba als 23 vots, mateix nombre de diputats que tenen els juntaires i els republicans. En aquest escenari, però, el vent remaria a favor dels socialistes perquè, malgrat l'empat, van ser la llista més votada. I a tot plegat, cal veure què acaba passant amb els dos diputats independents de Junts, Marc Castells i Sergi Vallès, que podrien sumar-se a l'equació del PSC; o també els quatre vots del Partit Popular. Després d'anunciar-se l'entesa del PSC i comuns amb Tot per Terrassa, Junts i Esquerra han defensat que seguiran treballant "fins al darrer segon" per un acord alternatiu "democràtic i català".

🟡 Llistes electorals a les generals 2023 Catalunya

En una roda de premsa a Barcelona, Míriam Nogueras, la candidata dels juntaires al Congrés, ha assenyalat que ho intentaran "fins al final", malgrat ser conscients que "el PSC sempre compta amb la carta del Partit Popular". "Cal una alternativa democràtica i catalana als que ens espolien i condicionen les institucions catalanes", ha defensat Nogueras. En aquesta línia, ha afegit que "la Diputació no és patrimoni del PSC" i ha reiterat que la suma que ells contemplen "suma més que la del PSC", tot i dir alhora que descarten el suport del PP. Míriam Nogueras ha carregat tintes contra els socialistes perquè "no decideixen a Catalunya, sinó des de Madrid, i és necessari tenir institucions pilotades per partits catalans que decideixin des d'aquí".

Segons ha explicat Nogueras, el partit ha ofert un "pacte independentista" per a les quatre diputacions i ha lamentat que no fos possible a les de Tarragona i Lleida perquè ERC es va decantar pel PSC. Amb tot, veu marge per una "alternativa al monopoli del PSC" i no ha descartat que "acabi passant" al final. Aquest mateix dimecres, després de l'acord que han anunciat el PSC, comuns i Tot per Terrassa, els diputats provincials de Junts es reuneixen amb la direcció de la formació per avaluar què fer i també per saber què acabaran fent Castells i Vallès.

Teresa Jordà: "Ens arremanguem per una presidència independentista"

En un altre acte a Barcelona, en aquest cas des de l'antiga presó Model de Barcelona, la número dos de la llista d'Esquerra Republicana al Congrés, Teresa Jordà, ha assenyalat, com Nogueras, que treballaran fins al "darrer segon" per tenir un president independentista a la Diputació de Barcelona. "Estem arremangats perquè l'ens estigui presidit pels independentistes", ha defensat Jordà. L'exconsellera d'Acció Climàtica ha afegit que la seva formació no ha perdut "ni un minut" perquè la Diputació la liderés l'independentisme i ha lamentat que, fins ara, tot i els "esforços", no s'ha aconseguit.