El PSC s'ha desmarcat rotundament de Ciutadans i el PP: ha defensat la via de la substitució temporal dels diputats suspesos per Pablo Llarena. Així ho afirmat el secretari segon de la Mesa, David Pérez, després que els lletrats del Parlament hagin avalat en un informe la porta oberta pel jutge.

El diputat del PSC ho ha fet emparant-se en el precedent de la delegació de vot dels presos polítics, que el reglament del Parlament tampoc no ho contemplava de “forma explícita”.                                                 

En aquest sentit, Pérez ha defensat “complir de la manera més literal possible” la interlocutòria del jutge Llarena. En aquesta línia, ha recordat que amb la suspensió de funcions també perdrien els drets econòmics. Ha assenyalat que, si aquesta qüestió no acaba sent resolta aquest dimecres per la Mesa, el ple s’hauria de suspendre per evitar votacions compromeses.

Elisenda Alamany nico tomás

Els comuns, una “solució efectiva”

Els comuns no han aclarit com s’hauria de procedir, però sí que han sostingut que les majories no es poden veure alterades. “Volem que allò que va votar la gent continuï tenint la seva expressió. El que va votar la gent no pot ser vulnerat”, ha defensat la seva portaveu al Parlament, Elisenda Alamany. “Hem de mirar quina és la millor manera”, ha precisat.

La dirigent de CatECP ha posat dues condicions: que no es vegin alterades les majories i que la decisió que es prengui no sigui simbòlica. “Només demanem una solució efectiva perquè aquestes majories no es vegin vulnerades”, ha afirmat Alamany. “No tindríem aquest debat si s’hagués acabat la judicialització de la política”, ha lamentat. És per això que ha tornat a instar Pedro Sánchez perquè la fiscal general de l’Estat retiri les acusacions contra els dirigents independentistes.