El PSC ha tornat a reiterar la seva oposició a una eventual investidura telemàtica de Carles Puigdemont. Però més que als partits independentistes, ha volgut enviar un missatge a Adau Colau i Catalunya en Comú-Podem. En aquest sentit, el secretari d'organització socialista, Salvador Illa, els ha exigit que no facin servir l'Ajuntament de Barcelona com a "moneda de canvi", i ha lamentat les "vel·leïtats independentistes" que segons ell han tingut els comuns.

"Ens preocupa que les decisions que s'han de prendre sobre la Mesa del Parlament i la investidura del president puguin ser moneda de canvi a la ciutat de Barcelona", ha assegurat Salvador Illa aquest dilluns. D'aquesta manera s'ha referit a possibles intercanvis de suport entre els dos governs, el de Catalunya i el de Barcelona, després de la ruptura de l'acord que Barcelona en Comú mantenia amb els socialistes al consistori. "No voldríem que ni la senyora Colau ni els comuns, que tenen unes vel·leïtats independentistes que s'han posat de manifest en aquesta darrera campanya, utilitzin Barcelona com a moneda de canvi a l'hora d'enfrontar possibles negociacions".

Sobre les perspectives de la nova legislatura, els socialistes posen tres condicions. En primer lloc, "assegurar que el Parlament i el Govern exerceixin les seves funcions respectant el marc constitucional i estatutari". En segon segon lloc, que les persones escollides "puguin exercir les funcions i càrrecs amb plenitud", que els immersos en casos judicials facin un "pas al costat". Finalment, que el Govern que es constitueixi sigui estable.

En aquest sentit, Salvador Illa ha reiterat la seva oposició a una investidura telemàtica, que "no té cabuda en el reglament actual ni té cap mena de lògica política". "Cap parlament democràtic del món permetria això", ha insistit. Sobre la continuació del 155 anunciada per Rajoy si s'intenta governar des de Brussel·les, el dirigent socialista s'ha limitat a dir que amb un Govern i un president que "respectin la legalitat" aquest article ha de decaure.

Explicacions a Puigdemont

En relació a la sentència del cas Palau, coneguda aquest dilluns, Salvador Illa ha exigit explicacions a les "persones responsables" de Convergència Democràtica "quan va passar això", un sac on ha situat tant Artur Mas com Carles Puigdemont. "Han de donar explicacions polítiques, disculpar-se i retornar els 6,6 milions d'euros que han obtingut de manera fraudulenta", ha afirmat.

"Al final hem vist com, malauradament, la sentència ens dona la raó", ha sostingut Illa, que ha dit que la sentència del cas Palau "obliga a una relectura de la política catalana dels últims anys". Ha denunciat que, amb el finançament irregular de CDC, s'ha constatat que "una formació ha competit amb avantatge, amb un escreix de recursos al qual no tenia dret"