Mariano Rajoy ha garantit davant la Junta Directiva Nacional del Partit Popular que es mantindria l'article 155 si Carles Puigdemont intenta una investidura a distància, com va avançar divendres El NacionalEl president espanyol ho ha anunciat a les seves files aquest dilluns, quan ha recordat que tot intent d'una investidura telemàtica tindria una resposta en forma de recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. Això provocaria la suspensió de la investidura immediatament i deixaria Catalunya sense president de facto –i perllongaria la intervenció de l'autogovern. Rajoy també ha esgrimit la necessitat d'un governant d'estar present físicament per carregar durament contra els presumptes anhels de Puigdemont.

"Seguirà en vigor fins que prengui possessió el nou president", ha recordat el cap de l'executiu central sobre l'acord votat al Senat, ja disposat a impedir que el reglament del Parlament aculli la casuística del president en funcions. Rajoy ha denunciat que per "sentit comú" no serien possibles sessions de control per videoconferència, o gestionar la política catalana. Fins i tot ha acusat el gironí de personalisme en l'intent de mantenir la pugna amb l'Estat, assenyalant les baixes a les files del sobiranisme els darrers dies –Carme Forcadell, Carles Mundó, o Artur Mas. "Diversos dirigents importants o han abandonat la vida política o les seves responsabilitats polítiques, o han renunciat a l'actuació unilateral", ha recordat el gallec.

Arribats a aquest punt, Rajoy ha reconegut en part el fracàs del seu partit a les eleccions del 21-D. "Allò que hem fet a Catalunya és bo per a Espanya, tot i que potser no ho hagi estat per al PP", ha afirmat en el màxim conclave popular, envoltat de tot el seu executiu i els dirigents territorials. El fet és que el president espanyol ha fet seva la victòria de Ciutadans als comicis catalans, assenyalant un presumpte retrocés de l'independentisme. "Tenen menys suports, i per primer cop ha guanyat les eleccions un partit constitucionalista", ha afirmat sobre la victòria d'Inés Arrimadas.  

Convenció a Andalusia per combatre Cs

Davant la batalla pel vot a la dreta espanyola, Rajoy ha anunciat que el proper març se celebrarà una convenció nacional del partit a Andalusia. L'objectiu és encarar les eleccions autonòmiques i municipals de 2019, a més de les europees –tenint en compte l'efecte de decantament que podrien tenir en les generals de 2020. Per aquest motiu, el president espanyol ha instat les seves files a treballar "intensament" per plantar cara i posar en valor la seva capacitat de gestió política, en contraposició amb Cs. Així i tot, cap dirigent s'ha atrevit a contradir el líder, segons fonts presents a la trobada, malgrat que les enquestes donen un PP a la baixa i Rajoy es nega a fer canvis a l'executiu central.