El primer secretari del PSC, Salvador Illa; la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach; i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han avalat aquest diumenge la proposta de la ministra de Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, de transportar aigua amb vaixells des de la dessalinitzadora de Sagunt (País Valencià) fins a Catalunya per fer front a l'actual situació d'emergència per sequera. Precisament, Illa considera que aquesta proposta de l'executiu estatal, també avalada pel president del País Valencià, Carlos Mazón, és una mostra de "l'Espanya generosa i cohesionada territorialment". 

En un congrés dels socialistes a Girona, Illa ha agraït la predisposició de Mazón per tirar endavant aquesta mesura, tot i no ser “del mateix color i estar als antípodes ideològicament”. En aquest sentit, Illa ha retret al Govern de la Generalitat que no estengui la mateixa col·laboració entre administracions amb els ajuntaments i ha criticat el règim sancionador als ens locals pels consums d’aigua. “Prou multes, cal col·laboració”, ha reafirmat el primer secretari del PSC.

Els comuns ho avalen si és "puntual"

Per la seva banda, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, no veu malament que es pugui transportar aquesta aigua dessalinitzada. En una atenció a mitjans des de Molins de Rei, Albiach ha remarcat que des dels comuns no s'oposen a aquesta mesura si és "puntual, aïllada, excepcional i si és en una situació desesperada". A més, ha subratllat que en ser aigua d'una dessalinitzadora no tindria res a veure amb un transvasament i ha aprofitat que això sí que ho rebutgen frontalment.

Albiach ha remarcat que si s'acaba produint aquest transport d'aigua des del País Valencià "es demostrarà que el Govern de Pere Aragonès ha anat tard" amb la gestió de la sequera. A més, ha criticat que això exposarà que Catalunya "fa més de deu anys que no té una política hídrica que aposti per la sobirania hídrica". A banda, la líder dels comuns ha demanat a ERC i socialistes que "deixin de jugar al ping-pong amb el finançament de les dessaladores" i els ha reclamat un "acord immediat".

Collboni també es reunirà amb Ribera

A més, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni també li sembla bé la proposta "tenint en compte que és una situació excepcional". Tanmateix, no li consta oficialment aquesta via i ha explicat que aquest dilluns l'alcalde barceloní es reunirà amb Teresa Ribera, i suposa que durant la reunió els ho explicarà "de primera mà" i podran parlar de la sequera. "La meva principal preocupació com a alcalde és que els barcelonins tinguin aigua potable quan obrin l'aixeta", ha dit Collboni. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!