La ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, plantejarà aquest dilluns al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, com a mesura per fer front a la sequera, l'opció que Barcelona i l'àrea metropolitana rebin aigua de la dessalinitzadora que hi ha a Sagunt, al País Valencià. Dijous passat, el Govern va decretar l’entrada en fase d’emergència al sistema Ter-Llobregat, del qual depenen 202 municipis i prop de 6 milions de persones. La mesura va arribar després que l’executiu català convoqués de manera urgent la Comissió Interdepartamental de Sequera arran de la baixada de les reserves d’aigua dels pantans que formen l’àmbit. Segons han confirmat fonts del ministeri a El Periódico, el trasllat d'aigua es faria amb vaixells que atracarien cada dia al port de Barcelona. Ara, la proposta ha de ser acceptada per la Generalitat.

En el cas que la proposta fos acceptada per la Generalitat, i segons apunta el diari El País, la mesura podria entrar en vigor de cara a l'estiu, i els vaixells arribarien amb carregaments de fins a set hectòmetres cúbics. Es tracta d'un volum fins i tot superior que el que emmagatzema actualment el pantà de Sau, que a hores d'ara, segons dades del portal de la sequera, conté només 6,71 hectòmetres cúbics d'aigua.

La planta de Sagunt és gestionada per Acuamed, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica. Ribera i Mascort es reuneixen aquest dilluns a Barcelona per abordar la crítica situació de sequera que pateix Catalunya.

"Col·laboració màxima"

El conseller ja va apuntar dimarts passat que la relació amb el ministeri "és molt fluida", i va detallar que, entre els temes que posaran sobre la taula, hi ha la possible arribada d'aigua d'altres indrets de l'Estat. "La col·laboració és màxima i segur que trobarem la fórmula perquè, si és necessari, portem aigua", va indicar.

Sobre l'arribada de vaixells carregats d'aigua, el conseller va recordar que el Govern treballa des de fa mesos en aquest escenari i manté contactes amb navilieres, per assegurar-ne la disponibilitat, així com amb diversos territoris, amb l'objectiu que el país "estigui a punt" en cas que sigui necessari. "No és tan rellevant d'on ve, sinó que ho tinguem tot preparat", va defensar. Així mateix, va assegurar que es tractarà d'una "solució d'emergència" que subministrarà aigua a infraestructures crítiques, com poden ser els hospitals. En tot cas, això no passaria abans de l’estiu.

Per ara, el Govern ha decretat l’entrada en la fase d’emergència aI al sistema Ter-Llobregat, d'aquest depèn la major part de la ciutadania catalana —prop de 6 milions de persones— i inclou municipis com Barcelona, la seva àrea metropolitana, i part de la demarcació de Girona. Tanmateix, el Pla Especial de Sequera (PES) del Govern contempla tres nivells d’emergència en funció de quin sigui l’estat dels embassaments del sistema Ter-Llobregat. Ara com ara, els pantans que formen el sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç), es troben en un 16,25%. Si les reserves continuen baixant, l’executiu aplicarà mesures més restrictives en els 202 municipis que beuen de la unitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!