El 2023 ha començat com va acabar el 2022: amb la interminable negociació pels pressupostos entre el PSC i el Govern marcant l'agenda política. Malgrat les vacances i la festivitat, totes dues parts s'han tornat a reunir aquest dilluns per a una nova reunió que ha de permetre desbloquejar aviat la situació. De fet, la setmana vinent s'ha habilitat el Parlament amb la mirada posada en un hipotètic acord i així poder avançar la tramitació dels pressupostos. Però, si bé l'executiu ja compta amb el suport dels vuit diputats dels comuns, encara manquen els 33 dels socialistes, que ara es dibuixen com els socis prioritaris mentre que Junts marca distància.

Això no vol dir que el PSC posarà les coses fàcils. La setmana passada, la portaveu Alícia Romero va presentar un document amb totes les seves propostes que caldrà incloure en el projecte de pressupostos si el Govern vol els vots dels socialistes. Entre elles, algunes d'esquerpes i incòmodes. Hi ha, per exemple, l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, la posada en marxa del Hard Rock, o l'impuls de la Ronda Nord, tres projectes que el PSC ha marcat com a "importants", si bé no ho ha marcat com una línia vermella pels pressupostos.

Fins ara, ERC s'ha mostrat reticent a incorporar-los al projecte de pressupostos definitiu, i demana aparcar-los per treballar-los més endavant. De fet, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà (qui ha participat en la reunió amb el PSC aquest matí, juntament amb la titular d'Economia, Natàlia Mas), ha explicat que aquests són temes "extrapressupostaris" i els ha situat en una "via paral·lela" fora de la negociació pressupostària. L'argument dels socialistes és el contrari, i asseguren que s'han d'incorporar a la negociació dels comptes perquè obliguen a destinar partides econòmiques que s'han de fixar. Com ERC, també els comuns han volgut tancar la porta a incorporar els tres projectes als pressupostos. Però aquest trencaclosques l'haurà de resoldre l'executiu, ha advertit Alícia Romero. "El Govern ha de treballar per encaixar les nostres propostes. En moltes s'han de resoldre qüestions administratives. No diem com s'han de desbloquejar, però no podem perdre oportunitats".

Hi ha altres punts en què l'entesa serà difícil. El document que va presentar el PSC parla de modificar la Llei del CEO (Centre d'Estudis d'Opinió) per tal que esdevingui "un òrgan depenent del Parlament", i no de la Generalitat com ho és actualment. S'hi menciona explícitament també el reclam de "no obrir cap nova delegació a l'exterior durant el 2023 i avaluar les que estan en funcionament", cosa que va en la línia contrària de la política d'acció exterior que impulsa la Generalitat. I en impostos el PSC aposta per la prudència, mentre que l'acord amb els comuns ja ha posat sobre la taula l'aprovació d'alguns increments a les rendes més altes, als grans tenidors d'habitatge i als productes alimentaris ultraprocessats.

"Un últim esforç" per a un acord els pròxims dies

Totes aquestes propostes, diu el PSC, són de "sentit comú", i s'han presentat després de setmanes de reunions. Alícia Romero ha assegurat que els socialistes també han renunciat a algunes qüestions, i s'han centrat en aquelles demandes que veuen factibles per al Govern. Ara bé, la manera com l'executiu de Pere Aragonès haurà d'articular aquestes demandes perquè encaixin amb els interessos d'ERC i també l'acord amb els comuns no és problema dels de Salvador Illa. "El Govern ja ho encaixarà. No és la nostra feina, li toca fer-ho al mateix Govern", ha assegurat la portaveu. Romero no se n'ha estat de collar l'executiu, recordant que és ell qui té tota la responsabilitat d'establir els acords necessaris per aprovar els pressupostos i fer encaixar les peces del puzle. Però la socialista creu que el Govern no ho tindrà difícil per fer-ho. "Les nostres propostes són assumibles per ERC, totes són raonables i acceptables", ha dit Romero. "Si tenen ganes d'uns pressupostos, han d'encaixar".

Uns comptes que podrien arribar ben aviat. El Govern i el PSC tornaran a reunir-se dimecres i dijous, unes cites en què els socialistes esperen sentir què pensa l'executiu sobre el document de les propostes. Alícia Romero no veu que hi hagi cap possibilitat de "perdre" l'acord definitiu, i s'ha mostrat confiada que totes dues parts podran arribar a una entesa aviat. Només cal "un últim esforç" per part de l'executiu, i el PSC creu que en les pròximes reunions d'aquesta setmana es podrà tancar el pacte pressupostari si hi ha cessions per part dels republicans. També ho veu així Laura Vilagrà, que assegura que ara s'encarrila "la recta final d'aquesta aprovació". "Això és el que compta, anar avançant".