La consellera d'Acció Exterior i Transparència, Victòria Alsina, ha anunciat que la Generalitat obrirà aquest mes de maig noves delegacions al Japó, Corea del Sud, Sud-àfrica i Andorra. L'oficina internacional del govern a l'Àfrica Meridional tindrà seu en Pretòria (Sud-àfrica) i actuarà també sobre Angola i Moçambic. En una entrevista per Europa Press, la consellera ha declarat que en el mes vinent es materialitzarà la "creació efectiva de la primera ronda de delegacions", també ha assegurat que s'està treballant per obrir oficines a l'Àfrica Occidental i al Brasil. La Generalitat aprovarà formalment durant el mes de maig el decret per crear aquestes delegacions i, després de publicar-ho al Diari Oficial de la Generalitat, es podrà assignar el pressupost i convocar el concurs públic corresponent per escollir el delegat adient.

Segons ha argumentat Alsina, Catalunya "desperta interès internacionalment" i ho ha atribuït al dinamisme de la societat catalana, a Barcelona i la seva marca, i ha negat cap problema arran del conflicte territorial amb Espanya: "No m'he trobat que ens tanquin portes quan he viatjat. Al contrari, l'interès és màxim". La consellera ha recordat també la seva trobada amb la comissaria europea de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, i ha titllat d'"inacceptable" que la Comissió Europea no es reunís amb el Govern des del 2015. "Rebo molt bé que hi hagi hagut aquesta correcció d'aquesta injustícia històrica i que la Comissió torni a reunir-se amb el Govern", ha reblat.

Ha destacat que es rellançarà el Diplocat com una "plataforma de col·laboració publicoprivada al servei de l'acció exterior catalana", per fer-ho, ha assegurat que promouran una "modificació dels estatuts" que preveu tenir aprovada per l'estiu, i el Govern assumirà la major part del pressupost, mentre que les entitats i iniciatives que forment part, abonaran una quota. Alsina ha afirmat que tenen projectes sobre la taula que s'aniran concretant els pròxims mesos, que inclouran viatges "amb una agenda política i molt completa" abans de l'estiu a Àustria, Eslovàquia, Senegal, el Marroc, Portugal i el Quebec, entre d'altres.

La consellera es va reunir aquesta setmana amb la subdirectora general de l'Educació de la Unesco, Stefania Giannini, durant el seu viatge oficial a París. Allà van abordar la Conferència Mundial d'Educació Superior que se celebrarà a Barcelona al maig. Ha anunciat que el Govern vol que aquesta conferència sigui el precedent per crear un centre de la Unesco sobre Educació Superior a Catalunya: "Ara s'ha de treballar amb la Unesco i les seves primeres reaccions són molt positives. Que hagin escollit Barcelona per aquesta conferència és el millor escenari que podríem tenir". 

En aquest sentit, el nou cap de comunicació de la conselleria d'Acció Exterior, Jordi Eroles, ha argumentat que la feina feta pel departament d'Alsina servirà per "posicionar Catalunya al món", una tasca, que assegura "imprescindible després de la liquidació del 155". "Catalunya torna a  sortir a l’exterior on recupera el protagonisme perdut", ha argumentat acompanyant el tuit de l'entrevista de la consellera per l'agència de notícies.