El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha evitat signar la totalitat dels punts del codi ètic de Barcelona en Comú, segons ha pogut saber El Nacional. El preacord al qual s’ha arribat amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, per tal d’incorporar-se al govern, contempla tres punts principals: corrupció, dietes i portes giratòries.

En concret, els socialistes s’haurien avingut a no accedir durant un període de cinc anys a càrrecs de responsabilitat en empreses creades, regulades o supervisades per l’Ajuntament, o que hagin estat beneficiàries d’un contracte municipal. També s’haurien compromès a eliminar les dietes per assistir a reunions, si bé haurien dit que no a la limitació del salari mensual a 2.200€.

La corrupció ha estat el tema més espinós. Si bé no s’ha concretat a aquest diari quins serien els punts que englobaria aquest compromís, sembla que no es contemplaria la fulminació immediata de persones imputades per delictes relacionats. El fet és que Collboni encara està imputat pel cas Mercuri per tràfic d’influències.  

Tot a punt

Els detalls de l’entrada dels socialistes al govern de la capital catalana ja estan a punt. Aquest divendres al matí Ada Colau i Jaume Collboni compareixeran plegats per explicar-los.

Tant BComú –que ahir ja va informar el plenari sobre aquesta política de pactes– com PSC demanaran la ratificació de l’acord per part de les bases. Els comuns ho faran per via telemàtica durant tres dies, mentre que els socialistes ho faran amb una app i amb punts físics en un sol dia.

Amb tot, aquest acord obligarà a una redistribució de responsabilitats a l’Ajuntament. Collboni serà segon tinent d’alcalde, desplaçant Jaume Asens, Janet Sanz i Laia Ortiz, i entre d’altres funcions s’encarregarà de coordinar les relacions institucionals amb la Generalitat i l’Estat.

Pel que fa als altres regidors, Daniel Módol ajudaria Janet Sanz amb Urbanisme, Montserrat Ballarín ho faria amb Agustí Colom a Mercats i Comerç, i Carmen Andrés portaria part de la tinència de Drets Socials de Laia Ortiz. I en referència a districtes, es quedarien amb Sarrià, Eixample i Sant Andreu.