El PSC continua en la seva deriva crítica amb Interior. Els socialistes ja han vist amb mals ulls l'anunci del conseller Joan Ignasi Elena, que va informar que els Mossos d'Esquadra deixarien d'aplicar la llei mordassa per no multar manifestants i professionals dels mitjans de comunicació en aquelles accions pacífiques. Ara, el partit ha elevat el to. El portaveu adjunt dels socialistes al Parlament, Raúl Moreno, ha acusat Interior donar directrius polítiques per tal d'evitar sancionar aquestes persones, i ha demanat revertir la situació. Així, ha afirmat que "hi ha una directriu clara per part de la Conselleria perquè no es tramitin les actes" en manifestacions i reunions públiques.

Tot plegat, les seves paraules arriben després que la formació hagi dut a terme una important tasca d'investigació pel seu propi compte. Després d'una petició d'informació a la Conselleria, els socialistes han estudiat un total de 2.775 actes aixecades pels Mossos d'Esquadra en protestes durant els tres últims anys i han comprovat que el 2019 només es van obrir 17 expedients, mentre que el 2020 i el 2021 no es va obrir cap.

Segons el PSC, han detectat una constant: només es tramiten les actes que deriven en casos penals, mentre que aquelles que haurien de resultar en expedients i sancions administraves queden en un calaix. Els socialistes creuen que això demostra que Interior "no s'ha atrevit" a ordenar al cos policial que no aixequi actes de les manifestacions, però sí que insta la Direcció General d'Administració i Serveis a no obrir els expedients. "És l'única explicació possible", afirmen. "Tot fa pensar que hi ha una instrucció molt clara per part de qui té la responsabilitat de dir a la DGAS que no es tramitin aquestes actes".

Explicacions del conseller i intervenció de la Fiscalia

La situació és tan preocupant que Joan Ignasi Elena hauria de donar explicacions. Així ho ha manifestat el portaveu adjunt dels socialistes: "Volem que el conseller Elena doni explicacions". I encara ha anat més enllà, obrint la porta a traslladar a l'àmbit judicial aquesta qüestió: "Nosaltres no descartem posar en coneixement de la Fiscalia aquest fet que creiem que és molt greu". Així s'ha pronunciat també el diputat Ramon Espadaler, que ha demanat la compareixença d'Elena "com a última oportunitat abans d'emprendre accions si fes falta davant la Justícia".

La rèplica d'Elena

Sobre mobilitzacions i les seves conseqüències també en va parlar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una pregunta durant la sessió de control del PSC fa tres setmanes, després de la notícia de la intenció del Govern de no aplicar la llei Mordassa emparant-se en sentències europees i del Tribunal Constitucional: "No té cap sentit que quan una persona es manifesta pacíficament pugui ser sancionada", declarava el titular d'Interior en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El PSC va exigir al Govern complir amb la llei Mordassa i així no complicar les coses, i llavors Elena va retreure al PSC que es comprometés en el seu moment a derogar la llei Mordassa i ara reclamés aplicar-la amb la màxima rigidesa: "No em sorprèn que no l'hagin derogat, però sí que siguin els principals garants que es compleixi amb la màxima rigidesa, amb mà de ferro", va dir Elena, i va recordar que anys enrere els socialistes deien que aquesta llei era més pròpia de règims de l'Hongria d'Orbán que d'un règim democràtic.