El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres una proposició de JxCat que condemna l'empresonament del raper Pablo Hasél a la Comissió de Presidència i Seguretat. El text, que també ha estat aprovat per ERC i els comuns, també referma el compromís amb la defensa de la llibertat d'opinió i expressió i demana la modificació del Codi Penal, tal com, de fet, ja està intentant Unidas Podemos al Congrés dels Diputats.

La proposició també insta el govern municipal que encapçala Ada Colau a no restituir el mural en suport de Hasél i crític amb el rei emèrit, que va ser esborrat pels serveis municipals. El motiu de no restituir-lo és "no invisibilitzar la repressió de l'espai públic".

La polèmica va saltar la setmana passada, quan els serveis municipals de neteja, acompanyats de la Guàrdia Urbana, van esborrar el citat mural a la plaça de les Tres Xemeneies en suport de Hasél, que ha ingressat a la presó per complir condemna per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona.

L'equip de Colau va assegurar que es va tractar d'"un error humà", va demanar disculpes, va proposar a l'autor, l'artista Roc Blackblock, que tornés a pintar-lo i es va oferir a carregar amb les despeses. Precisament ahir, l'artista va anunciar que diumenge que ve 21 de febrer pintarà un altre mural en suport del raper, però que no serà igual ni estarà al mateix espai que ocupava l'anterior.

El silenci del PSOE

Aquest posicionament del grup que encapçala Jaume Collboni contrasta força amb el silenci mantingut fins ara pel PSOE i el mateix PSC a nivell de Catalunya. Ara bé, fonts de la Moncloa sí que han reconegut que veuen un “problema”, especialment per a la imatge de l’Estat, l’empresonament del raper.

Tot i aquest primer suport de la formació cap a l'artista condemnat, el president d'aquesta comissió i tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha deixat clar que troba "inadmissibles" els ferits, les destrosses, el pillatge, la crema de contenidors i la resta d'incidents que es van produir ahir Barcelona i ha assegurat que no permetran que la ciutat sigui un espai de violència.

 

Imatge principal: El líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni / ACN