La incorporació del PSC al govern de Barcelona s’allarga, malgrat que des de Barcelona En Comú ho donin pràcticament per fet. Tot i que el líder socialista Jaume Collboni va assegurar dimecres que els pressupostos estan “ben enfocats” i que pot acabar-hi havent entesa en aquest camp, fonts de la formació consultades per El Nacional es mantenen cautes sobre que la conseqüència immediata de la qual sigui entrar a l’executiu d’Ada Colau.

El PSC vol anar a poc a poc. Si fa unes setmanes explicaven a aquest diari que l’acord de govern hauria d’estar llest “com a màxim” a principis de maig, tot sembla indicar que ultrapassarà la data. El pressupostos per aquest 2016 s’han de portar al plenari a finals de mes, i els socialistes sempre han dit que no començaran a negociar la seva entrada al consistori fins que aquests estiguin aprovats.

Els tempos s’han anat dilatant per diferents motius. El primer és la possibilitat d’uns nous comicis generals, per la qual cosa des dels comuns es recelaria d’un acord pels efectes que pugui tenir en els resultats d’una confluència d’esquerres. D’altra banda des de Nicaragua són crítics amb com s’ha fet la gestió fins ara, que consideren que ha paralitzat la ciutat.

Tot i que la suma de PSC i Barcelona En Comú no atorgui la majoria absoluta (suma 15 regidors de 41), el que sí que remarquen les dues parts és que l'acord farà un executiu "més sòlid". A més a més, es confia en un suport extern dels grups d’ERC i la CUP.

Cosa de diners

D’alguna manera, l’entrada al govern de la capital catalana s’entén com una voluntat per part del PSC de posar seny a la gestió econòmica. Actualment moltes de les persones que porten el dia a dia a l’ajuntament són socialistes a qui s’ha conservat. A banda, nombrosos agents econòmics i socials estan apostant per aquesta opció.

Però la cultura de govern dels de Miquel Iceta, que han tingut les regnes de la ciutat durant tres dècades, no impedeix que s’estiguin buscant garanties abans de fer el pas. Assenyalen que no tenen por de governar, però que s’ha de fer bé.

Un dels punts que han posat sobre la taula és la necessitat de formar un executiu transversal, és a dir, que entrelligui els partits. No volen un “tripartit” com el que hi va haver a la Generalitat, on cadascú assumeixi la responsabilitat d’una àrea i vagi per lliure, sinó que hi hagi acció coordinada.

Pressupostos

Actualment els pressupostos de Barcelona són els prorrogats de 2015, decisió que va prendre l’equip de Colau el penúltim dia de l’any, el 30 de desembre. Ara, després de mesos intensos de converses que han portat personalment l’alcaldessa i Jaume Collboni, es veu la llum al final del túnel.

Queden poques setmanes perquè es compleixi l’any des que els comuns van agafar les regnes de la capital catalana. Seria adient doncs enllestir un dels primers grans reptes de tot consistori, i el PSC ja ha posat les seves condicions: despesa social, però que també es tradueixi en la generació de llocs de treball.

En la roda de premsa que Collboni va oferir als mitjans per parlar del tema aquest dimecres, va reivindicar la necessitat de destinar recursos “als barris”, com cobrir parcialment la Ronda de Dalt o reformar la Ronda Meridiana. Considera que “té relació directa amb la millora de la qualitat de vida”.

El punt de mira també es posa en la infància, amb un paquet de mesures de 15 milions d’euros per a beques menjador o programes de garantia de serveis a la infantesa. També va insistir en la necessitat que tots els barcelonins dominin l’anglès, en una habilitat que considera que és “bàsica en un món globalitzat”.