L’unionisme vol impedir que el president Carles Puigdemont pugui delegar el seu vot a partir del ple d’aquest dijous. D’aquesta manera, Ciutadans, el PSC i el PP han anunciat aquest dimarts al migdia que presentaran una petició de reconsideració contra la decisió de la Mesa de la cambra, que ha tramitat la petició del líder de Jxcat.

“Hem tornat a veure com el president del Parlament ha tornat a posicionar-se en contra del que diuen els lletrats, el Tribunal Constitucional i el sentit comú”, ha denunciat Inés Arrimadas des del Parlament. Ha criticat que un “fugit de la justícia” no pot tenir el “privilegi” de delegar el vot. “Una altra decisió errònia de la Mesa”, ha lamentat.

Malgrat que els terminis ja corren, la líder de Ciutadans ha dit que la seva resolució que demana la compareixença de Roger Torrent continua vigent, perquè “el bloqueig continua”. En aquest sentit, ha carregat contra el president de la cambra, acusant-lo d’”amagar-se darrere la Mesa per no donar explicacions als catalans”. Sobre la decisió de la Fiscalia alemanya de tramitar la petició d’extradició s’ha limitat a dir que “respecten les decisions judicials”.

Per altra banda, Arrimadas ha anunciat que sol·licitaran l’activació de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals perquè els seus directius “puguin retre comptes pel que estan fent”.

eva granados psc nt

PSC: "La Mesa s'ha precipitat"

“Avui aquest vot delegat no és possible”, ha valorat la portaveu del PSC, Eva Granados. “No només ho diu el meu grup, sinó també els lletrats del Parlament”, ha sostingut. En aquest sentit, ha anunciat que els socialistes també presentaran una petició de reconsideració. No ha volgut avançar si presentaran un recurs d’empara davant el TC si la reconsideració és tombada.

“A diferència d’altres moments, en què s’han atès les indicacions dels lletrats, avui la Mesa s’ha precipitat”, ha lamentat Eva Granados. Ha sostingut que, en base a les mesures cautelars del Tribunal Constitucional, aquesta delegació de vot no és possible. “Sobre ell encara hi ha una ordre de cerca i captura”, ha precisat.

Per altra banda, la portaveu socialista també ha dit, sobre els CDR, que “mai no justificarem actes violents”. “Actuar sobre béns privats, cremar contenidors i tallar vies s’allunya de la llibertat d’expressió i de la reivindicació pacífica”, ha criticat. Ha rebutjat qualsevol “expressió de violència”, vingui d’on vingui. “La Fiscalia ha d’actuar si percep que hi ha actuacions violentes que sobrepassen la llibertat d'expressió”, ha afegit, sense entrar en les diligències per rebel·lió.

Finalment, Granados també ha anunciat que demanarà votació separada dels tres diputats interventors, prevista pel proper ple. Ho farà perquè el candidat d'ERC és Lluís Salvadó. Hi votaran en contra pels seus comentaris masclistes, però també perquè està sent investigat per malversació. Els diputats interventors són els encarregats de controlar l'execució del pressupost de la cambra.

Albiol amenaça amb el TC

Per la seva banda, el president del PP català, Xavier García Albiol, ha criticat aquest dimarts la decisió de la Mesa d'acceptar la delegació de vot de Puigdemont i l'ha qualificat de "puntada de peu a la democràcia". "No sembla raonable ni seriós que s'autoritzi un pròfug de la justícia a votar", ha dit Albiol, perquè encara no s'ha posat a disposició de la justícia espanyola i perquè així ho va establir el Tribunal Constitucional (TC) i els lletrats de la Cambra. Per això, ha anunciat que el PP presentarà una petició de reconsideració a la Taula i, si no s'accepta, portaran el cas al TC per "vulneració dels drets dels diputats".

Albiol ha sostingut que aquesta decisió de la Mesa, avalada gràcies a JxCat i ERC, és "una nova provocació, són ganes de seguir instal·lats en el conflicte i de posar el dit a l'ull de la justícia", i ha criticat el president del Parlament, Roger Torrent, perquè, segons el seu parer, no actua de manera neutral que li correspon el seu càrrec.

Així mateix, ha acusat els partits independentistes "de provocar el xoc amb l'Estat i amb el Govern espanyol de manera setmanal", en lloc de buscar una solució a la situació de bloqueig de la política catalana.